Vastgoed actueel - BKR

Negatieve BKR-registratie lastig te verwijderen

Wanneer een consument BKR geregistreerd staat, blijkt dat een heus gedoe om hun buitenproportionele negatieve notering uit het BKR-reigster verwijderd te krijgen. Dat blijkt uit de nieuwe richtlijn die het Bureau Krediet Registratie deze week heeft opgesteld. Dit laat RTL Nieuws weten.

De richtlijn 'Handreiking Belangenafweging' is een reactie op een verzoek van voormalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en de Tweede Kamer. Het BKR staat niet onder toezicht van de Rijksoverheid, waardoor Dijsselbloem er dus ook geen zeggenschap over heeft. Hij wilt een pragmatische werkwijze waardoor een verwijdering van een negatieve registratie ook zonder tussenkomst van de rechter mogelijk moest worden. De richtlijn geeft aan dat dit kan, maar het blijkt geen sinecure. Zo moeten consumenten aan wie een krediet wordt geweigerd 'aannemelijk maken' dat dit is vanwege de registratie. Bovendien mag het bewijs hiervoor niet afkomstig zijn van een hypotheekadviseur, maar van de verstrekker van de hypotheek zelf.

Minder hypotheek

Op dit moment staan er ongeveer tien miljoen mensen geregistreerd in het BKR-register. Wanneer een persoon 250 euro of meer in de min kan staan, staat diegene geregisteerd. Ook mensen met een smartphone op afbetaling van meer dan 250 euro wordt in de lijst opgenomen. Het is geen ramp, maar met een aanvraag naar een hypotheek kan dat in sommige gevallen betekenen dat iemand tot enkele duizenden euro's minder hypotheek kan krijgen of zelfs helemaal geen hypotheek. Dit kan te maken hebben met dat de consument te boek staat als wanbetaler. Niet alleen wordt er naar een BKR-registratie gekeken wanneer er een hypotheek wordt afgesloten, maar ook verhuurders raadplegen soms het BKR. 

In 2011 sprak ook de Hoge Raad zich uit over de werkwijze van het bureau. In haar zogenaamde Santander-arrest, vernoemd naar de gelijknamige kredietverstrekker, oordeelde het hoogste rechtsorgaan op basis van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) dat de lagere rechter niet alleen moet kijken of kredietverstrekker de registratieregels netjes naleeft, maar ook een belangenafweging moet maken.

Naar de rechter

Verschillende consumenten die vanwege een negatieve BKR-registratie geen hypotheek konden krijgen, stapten de afgelopen jaren naar de rechter en met succes. Waneer de schuld was ingelost, oordeelde de rechter dan ook dat de negatieve notering kon worden verwijderd. Dat was in zeven zaken het geval, onderzocht NRC Handelsblad in de zomer van 2017.

Volgens advocaat Johan den Hoed, die verschillende cliënten met een negatieve inschrijving heeft bijgestaan, blijft het BKR-systeem onder de nieuwe handreiking 'te star'. "De toetsing is te rigide." Het is alleen nog te vroeg om conclusies te trekken, aldus Den Hoed. "Hoe het in de praktijk uitvalt, moeten we nog afwachten."

Bron: RTL Nieuws