Vastgoed actueel - hypotheeknorm

Nibud adviseert hypotheeknormen niet aan te passen in 2019

De lonen gaan stijgen met als gevolg dat banken meer geld willen uitlenen. Dit terwijl toezichthouders juist oproepen tot terughoudendheid op de hypotheekmarkt. De regels voor het afsluiten van zo’n lening blijven gelijk, maar door stijgende lonen gaan ook de hypotheekbedragen voor Nederlanders in alle inkomensgroepen omhoog. Dat schrijft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken donderdag aan de Tweede Kamer.

Het Centraal Planbureau heeft voor volgend jaar een gemiddelde loonstijging van 2,9 procent voorspeld. Doordat huizenkopers meer gaan verdienen, geven geldverstrekkers hen meer krediet, dat staat op de website van NRC. 

In de praktijk zorgt dit ervoor dat tweeverdieners die nu nog een modaal verzamelinkomen - circa €37.000 - hebben, in 2019 bijna €4.800 meer kunnen lenen. Stellen die dit jaar samen €52.500 verdienen, gaan er zo’n €6.800 op vooruit. Bij gezinnen met een verzamelinkomen van €75.000 is dat zelfs bijna €19.000. Ollongren had ervoor kunnen kiezen de stijging van de hypotheekbedragen tegen te gaan door de loan to value ratio (ltv) te beperken, maar dat heeft de bewindsvrouw niet gedaan. 

Advies Nibud

De minister van Binnenlandse Zaken besluit jaarlijks over de hypotheekregels. Ollongren baseerde zich daarbij zoals gebruikelijk op advies van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Het Nibud ziet geen reden de regels aan te passen. Het voorlichtingsinstituut wijst erop dat een studielening al veel lichter wordt meegewogen dan bijvoorbeeld rood staan, een creditcard of een persoonlijke lening. Ook moet rekening worden gehouden met het risico van een stijgende rente, dat staat op de website van NU.nl.

Het Nibud adviseert verder om het tweede inkomen ook in 2019 voor 70 procent mee te laten tellen. Dat percentage werd vorig jaar voor het eerst gehanteerd. Ook kunnen kopers meer lenen voor zeer energiezuinige woningen of voor het treffen van energiezuinige maatregelen. Die regeling wijkt niet af van de regels die dit jaar al gelden.

Oplopende schuldenlast

Toezichthouders als de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) riepen deze zomer op tot een verlaging van de ltv, naar 80 of 90 procent. Zij vrezen dat huiseigenaren in de problemen komen als de schuldenlast oploopt. Daarnaast zijn ze bang dat de huizenprijzen nog verder worden opgedreven als consumenten meer geld mogen lenen.

Regels over hypotheken op energiezuinige woningen blijven volgend jaar gelijk. Wie een huis koopt dat bijvoorbeeld zonnepanelen en dakisolatie heeft, of energiebesparende aanpassingen aan de koopwoning doet, mag tot 106 procent van de koopsom lenen. Wat ook onveranderd blijft, is dat huizenkopers met een studieschuld flink minder kunnen lenen.

Bron: NRC