Vastgoed Actueel Nieuwbouwkoopwoning

Nieuwbouwkoopwoningen 13 procent duurder

Nieuwbouwkoopwoningen waren in het tweede kwartaal van 2018 bijna 13 procent duurder dan een jaar eerder. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en het Kadaster. In dezelfde periode werden bestaande koopwoningen bijna 9 procent duurder.

De stijging van de verkoopprijzen van beide soorten koopwoningen is de afgelopen drie jaar gestaag gegroeid. De prijs van nieuwbouwkoopwoningen loopt de laatste drie kwartalen meer op dan die van bestaande koopwoningen.

Huizenprijzen stijgen harder dan Europees gemiddelde

Alle koopwoningen gezamenlijk, uitgedrukt in de huizenprijsindex (hpi), waren in het tweede kwartaal 9,3 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is twee keer zoveel als Europese gemiddelde. Daarmee is Nederland een van de zeven EU-landen waar de prijsstijging van nieuwbouwkoopwoningen boven de 10 procent lag.

DNB: geen reden voor een snelle omslag

De uitspraak van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) maandag sluit goed aan bij deze cijfers: volgens hem is het einde van de gekte op de woningmarkt nog niet in zicht. De spanning op de woningmarkt is inmiddels sterk opgelopen, constateerde Knot bij de presentatie van het rapport Overzicht Financiële Stabiliteit

Meer over het rapport van DNB

 

 

 

 

Bron: CBS, Eurostat, Volkskrant