'Nieuwbouwvariant op kluswoning in toekomst steeds vaker toegepast'

Dura Vermeer heeft een nieuwbouwvariant van de kluswoning ontwikkeld, een soort kluswoning 2.0. Deze zogenoemde ‘loftwoningen’ kunnen net als kluswoningen naar eigen smaak worden ingericht en ingedeeld, maar hebben ook de gemakken van een nieuwbouwhuis. Zo heeft het huis een goede isolatie en zijn water, elektra en eventueel gasleidingen al aangelegd. De eerste vijf lofthuizen werden onlangs in Rijswijk opgeleverd.

Nadat Dura Vermeer de fundering en leidingen heeft aangelegd, is het aan de eigenaar om de loftwoning af te maken. “Dat gaat verder dan het uitkiezen van het sanitair, de keuken of de badkamer,” zegt Dick Boelen, directeur bij Dura Vermeer.  “In het lofthuis bepaalt de koper welke kamer waar komt, om vervolgens binnenwanden, trapgaten en trappen aan te leggen.”

Spelregels

Hoewel de ruimte voor eigen inbreng bij een lofthuis groot is, zijn er wel spelregels waaraan de koper zich dient te houden. Deze regels hebben bijvoorbeeld betrekking op de periode waarin een huis moet zijn ‘afgebouwd’. Boelen: “In een duurzame wijk, zoals het geval is in Rijswijk, zijn de kopers van onze lofthuizen bovendien verplicht om energiezuinige maatregelen te treffen.”

Rijswijk

De Rijswijkse lofthuizen werden gebouwd in de Tuinen van Sion, als onderdeel van het project RijswijkBuiten. Het zijn ruime drielaags stadsvilla’s met een woonoppervlakte van zo’n 188 m2 en een diepe tuin. De woningen zijn voor €265.000 verkocht. Gemiddeld kostte het afbouwen van de woning nog een ton. Volgens Boelen doet een koper er verstandig aan om vooraf goed te bepalen wat hij wil, om zo een goede inschatting te kunnen maken van de kosten.

Verkoopprijs

Boelen legt uit hoe de verkoopprijs van de woningen tot stand komt. “Deze is afhankelijk van de kostprijs met daarop een marge enerzijds, en de verwachte kosten van het afbouwen anderzijds. Deze kosten liggen, afhankelijk van de plannen en de grootte van de woning, ongeveer tussen de €70.000 en €150.000.”

Vervolgprojecten

Dura Vermeer heeft concrete plannen om de lofthuizen ook in Haarlem (circa 5-10 woningen op Fluor-terrein nabij Schalkwijk) en Spijkenisse (circa 5 nabij de haven) te bouwen. En dat is volgens Boelen nog maar het begin: “De kluswoning 2.0 heeft een enorme potentie. Bij een nieuwbouwwoning is al volop ruimte voor eigen inbreng, maar dat gaat sommige mensen nu eenmaal niet ver genoeg. Zij willen nog meer keuzevrijheid. Bij de loftwoning heb je die volop.”

Persoonlijke smaak heeft toekomst

Volgens Eefje Peters van Dura Vermeer gaat het daarbij vaak wel om een klein aantal woningen per nieuwbouwwijk. “De ambitie om een volledige wijk met lofthuizen te realiseren is wellicht nog te groot. Niet iedereen die een nieuwbouwwoning zoekt, wil klussen. Wat we wel zien, is dat er een trend gaande is waarin woningzoekers de woning steeds meer hun eigen willen maken. Ik denk daarom dat het concept in de toekomst wel steeds vaker toegepast zal worden.’’

Bron: Dura Vermeer

Gerelateerd nieuws: