Vastgoed Pararius huurprijzen gestegen

Nieuwe huurders vrije sector betalen wederom fors meer

De prijzen van aangeboden huurwoningen in de vrije sector hebben wederom recordhoogtes bereikt, ook in veel steden buiten de Randstad. Dat blijkt uit cijfers van woningverhuurplatform Pararius over het eerste kwartaal.  De Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (IVBN) reageerde op de cijfers.  

In steden als Apeldoorn (+20,2 procent), Almere (+18,8 procent) en Amersfoort (+15,4 procent) ligt de gemiddelde vierkantemeterprijs van aangeboden woningen op het hoogste punt ooit. Ook in Tilburg, de zesde stad van Nederland, zijn de prijzen flink gestegen (+13,6 procent).

Huurplafond Amsterdam-Utrecht bereikt

In de omgeving Utrecht-Amsterdam stijgen de prijzen al bijna twee jaar veel langzamer. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot is daar een 'huurplafond' bereikt. De vierkantemeterprijs in de Amsterdamse vrije sector komt op Pararius uit op €22,48, een stijging van 2,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Utrecht, de op een na duurste stad, ziet de prijzen met 1,3 procent stijgen naar €16,05.

Zuid-Holland stijgt door

In Zuid-Holland lijkt dat plafond nog niet bereikt. In Rotterdam stegen de huren van aangeboden woningen met 5,2 procent, in Den Haag met 4,7 procent. De huurprijzen per vierkante meter in beide steden ligt daarmee meer dan €7 onder die in de hoofdstad.

Gemiddelde stijging van 5,9 procent

Opvallend is dat de huren van op Pararius aangeboden woningen in slechts één provincie, namelijk Drenthe (-2,5 procent), dalen. Daartegenover staat Flevoland, dat met een plus van 17 procent de grootste stijger is. Nieuwe huurders betalen in heel Nederland gemiddeld 5,9 procent meer dan vorig jaar.

Geen cijfers over zittende huurders

Pararius, dat het aanbod van verschillende makelaars op één platform aanbiedt, doet alleen uitspraken over woningen die het aangeboden heeft. Bijna een kwart van de alle data waarover wordt gerapporteerd door Pararius gaat over Amsterdamse woningen. Daarnaast betreffen de cijfers enkel de huurstijgingen bij wederhuur, en beschikt Pararius niet over data van huurstijgingen voor bestaande huurders, die een stuk lager liggen. In 2017 was de huurstijging voor zittende huurders in de vrije sector van leden van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (IVBN) 2,4% inclusief 0,3% inflatie, dus 2,1% in reële termen.

‘Veelal particuliere verhuurders’

De grote stijgingen bij wederhuur zijn volgens Pararius te wijten aan de combinatie van een grote vraag en een klein aanbod. De IVBN wil dat graag nuanceren. Zij willen benadrukken dat er geen sprake is van institutionele beleggers die – nu de vraag in de vrije sector zo hoog is – de prijzen opdrijven. Zij geven aan dat het aanbod op Pararius ongeveer 20 procent aanbod van professionele partijen betreft en ongeveer 80 procent dat door particulieren wordt verhuurd, ‘vaak op een heel andere manier en tegen hogere prijzen - al dan niet tijdelijk en ook vaak gestoffeerd of gemeubilieerd. Vandaar ook de gemiddeld veel hogere m2-prijzen bij Pararius’, aldus Frank van Blokland, directeur IVBN.

Nieuwbouw met hoge grondprijzen

‘Waar het wel woningen van institutionele beleggers betreft, zijn het vaak nieuwbouwwoningen die voor de eerste keer wordt verhuurd. Deze nieuwbouw wordt voornamelijk in de zeer grote gemeenten, met zeer gespannen woningmarkten opgeleverd en is enkele jaren geleden gekocht tegen hoge grondprijzen en wordt nu onder marktconforme huurprijzen verhuurd’, aldus Frank van Blokland, directeur IVBN. ‘En naast nieuwbouw zitten in de cijfers ook gerenoveerde en verduurzaamde huurwoningen die opnieuw worden verhuurd tegen een aangepaste huurprijs.’

Bouwsector stagneert

Een gedeelde opinie is dat er snel meer moet worden gebouwd. Een conclusie die CBS, vastgoedadviseur Capital Value, onderzoeksbureau ABF Research en de NVM eerder ook al trokken. Tot 2020 ligt de vraag jaarlijks 83.000 woningen hoger dan het aanbod. In dat jaar wordt een tekort van in totaal 235.000 woningen verwacht. Dat tekort aan nieuwe woningen heeft verschillende redenen. Zo zijn de orderboeken in de bouwsector vol, terwijl gemeenten niet genoeg bouwgrond vrijgeven en te weinig bouwvergunningen verlenen.