NVB: Hoogste aantal nieuwe woningen verkocht sinds 2006

De gezamenlijke bouwers en ontwikkelaars in Nederland hebben in de maand november 4.323 nieuwe koopwoningen onder garantie verkocht. Dit is het hoogste aantal maandelijkse woningverkopen sinds maart 2006, toen de teller net boven de 4.600 uitkwam. Dit meldt de NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers. 

“Een fantastisch eindejaarsgeschenk voor de hele sector” aldus Nico Rietdijk, directeur van de vereniging. De bouwers zelf zijn door het record verrast. Dit omdat de bouw- en vastgoedsector al enige tijd met een aanbodtekort kampt, als gevolg van groeiende tekorten aan haalbare harde bouwlocaties en door oplopende schaarste aan vakmensen en materialen. Met name in de Randstad lopen de woningbouwers steeds meer tegen hun grenzen aan, hoewel de woningvraag hier juist het meest urgent is. Rietdijk: “Dat de sector er nu desondanks zo’n prachtige plus uitduwt, heeft ons ook erg verrast. Vooral het Noorden en Zuiden van het land hebben het erg goed gedaan.”

Eengezinswoningen en appartementen 

Op jaarbasis ligt de verhouding tussen nieuwe eengezinswoningen en appartementen nu op respectievelijk 77 en 23 procent. Opvallend is dat er in november flink wat meer nieuwe appartementen zijn verkocht. Het gaat in totaal om 1.250 appartementen, twee keer zoveel dan het ‘normale’ maandgemiddelde. De gemiddelde verkoopprijs voor een nieuwe woning kwam in november uit op iets minder dan 300.000 euro.

Prognose

De NVB heeft er alle vertrouwen in dat haar prognose om in 2017 uit te komen op zo’n 36.000 verkochte nieuwbouwwoningen gehaald zal worden. “Met een beetje geluk worden het er zelfs iets meer en halen we uiteindelijk over het hele jaar een verkoopplus van ruim 10%”, aldus Rietdijk.