Vastgoed actueel - senioren

'OnbezorgdWonen-label' voor woningen speelt in op vergrijzing

Heijmans voorziet het aankomende jaar ongeveer 100 levensloopbestendige woningen van het 'OnbezorgdWonen'-label. Dankzij slimme huisautomatisering van ONE Smart Control en goede ontwerpkeuzes gaat Heijmans er voor zorgen dat een ‘OnbezorgdWonen’-huis mee groeit met zijn bewoners, ook als ze wat ouder worden.

De ‘OnbezorgdWonen’-woningen van Heijmans kunnen eenvoudig aangepast worden, zowel qua indeling als qua techniek. Aanpasbaarheid is een must als het om ‘levensloopbestendig’ wonen gaat, omdat u vandaag onmogelijk kan voorspellen welke noden er in de toekomst zullen zijn. Zo kan een bewoner ervoor kiezen om de slaap- en badkamer boven te maken, maar ze kunnen ook op de begane grond ingepast worden. Bovendien lopen de vloeren door, de gangen zijn breed en de woning is flexibel in te delen. Fitte, mobiele bewoners waarderen het ruime opzet. Minder mobiele bewoners maken dankbaar gebruik van de beschikbare manoeuvreerruimte. Elke ‘OnbezorgdWonen’-koopwoning van Heijmans is in de basis al uitgerust met huisautomatisering van ONE Smart Control. De functionaliteiten kunnen op termijn en naar de veranderende noden van de bewoners aangevuld worden.

Intelligente woning

Meteen zorgt huisautomatisering al voor een intelligent huis dat eenvoudig kan gestuurd worden via een touchscreen, de smartphone en gewone schakelaars. De ONE Smart Control basisinstallatie wordt aangesloten op de gewone elektrische installatie. Ze kan op elk moment, zonder hak- of breekwerk, uitgebreid worden naar behoefte van de bewoners. Dat is meteen een belangrijke reden waarom Heijmans voor deze oplossing kiest. Bert De Haes, co-CEO bij ONE Smart Control vult aan: “Voor jonge kopers is een huisbesturingssysteem misschien een handig gadget. Voor senioren wordt huisautomatisering meer een noodzaak, ook om contact met familie of verzorgers te vergemakkelijken.” Zo laat de videofoon gezichtsherkenning toe zodat de thuiszorg eenvoudig zichzelf kan binnenlaten. Of gaat de verlichting automatisch branden wanneer het begint te schemeren, eventueel ook wanneer er niemand thuis is. Dat is niet alleen comfortabel, maar het geeft ook een veiliger gevoel. Wordt er aangebeld? Op uw mobiele telefoon ziet u wie er voor de deur staat, zelfs vanop afstand kunt u de persoon aan de voordeur te woord staan.

Vergrijzing

Met ‘OnbezorgdWonen’ zullen ruim 50 gezinnen in Uden, Best en Son en Breugel binnenkort levensloopbestendig wonen. Daarnaast zitten nog tientallen woningen op diverse locaties in de pijplijn. Heijmans speelt hiermee in op de vergrijzing en de toenemende politieke vraag om ouderen langer thuis te laten wonen. Het bedrijf zal het label in de toekomst verder ontwikkelen in samenwerking met de verschillende stakeholders.