Vastgoed Actueel tuin

Onderhoudsarme tuin als pluspunt van een woning

Voor potentiële kopers van een huis is de tuin vaak een belangrijk item. Om in te kunnen tafelen, van de zon te genieten en als speelplek voor de kinderen. Maar veel mensen willen niet te veel tijd kwijt zijn aan het onderhoud van het buitengebeuren. Daarom is een mooie maar wel onderhoudsvriendelijke tuin een pluspunt bij verkoop.

Een onderhoudsvrije tuin bestaat niet, elke tuin heeft onderhoud nodig. Ook wanneer de tuin volledig is voorzien van bestrating - denk aan onkruid tussen de bestrating, verzakkingen, groene aanslag. Een onderhoudsarme tuin is wel mogelijk.

Onkruid voorkomen en de juiste planten kiezen

Een goede manier om onkruid te voorkomen is het bedekken van de bodem. Dit kan op veel verschillende manieren en met veel verschillende materialen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: boomschors, cacaodoppen, grind of schelpen.
De ene plant heeft meer aandacht nodig dan de andere. Om het overzichtelijk te houden en het onderhoud te beperken in frequentie is het verstandig het aantal soorten te beperken. Met weinig soorten kan de tuin alsnog een prachtige uitstraling hebben.

Een mooi gazon

Een gazon mooi houden is bewerkelijk. Verticuteren, bemesten, maaien, bekalken en dat allemaal in het juiste seizoen. Er zijn veel hoveniers die grasmaaicontracten aanbieden.
Een alternatief zou kunstgras kunnen zijn. Dit is aanzienlijk minder bewerkelijk en haast niet meer van echt te onderscheiden. Dit biedt overigens ook de mogelijkheid om balkon of dakterras te verfraaien en een natuurlijke uitstraling te geven. Op Buitengewoonkunstgras.nl zijn diverse soorten en toepassingen te zien. 

Duurzame keuze

Als het gaat om duurzaamheid doorstaat kunstgras de vergelijking met natuurgras. Bij de productie van kunstgras worden grondstoffen en energie verbruikt. Maar dat is ook bij het kweken van graszaad het geval.
Het grote verschil ontstaat gedurende de levensduur van het gazon. Natuurgras neemt co2 op, maar het vergt ook veel onderhoud om een gazon mooi te houden. Dat begint met regelmatig maaien, waarbij stroom of benzine wordt gebruikt. Vervolgens ontstaat afval dat moeilijk composteert, waardoor relatief veel broeikasgassen vrijkomen. En bij de bestrijding van onkruid en mossen komen vaak chemicaliën kijken, die weer schadelijk voor natuur en grondwater kunnen zijn. Ook het waterverbruik voor sproeien tijdens droge perioden telt mee in de voetafdruk van een gazon.

Erfafscheiding

Voor de erfafscheiding is hardhout een goede keuze. Dit materiaal heeft een lange levensduur en vergt minder onderhoud dan bijvoorbeeld een groene haag.
Voor een onderhoudsvriendelijke tuin zijn verder verschillende zaken af te raden, zoals een vijver, kiezen voor grote planten, bomen en struiken, en (veel) potten op het terras.

Bron: Tuinkeur, Duurzaamnieuws.nl