Vastgoed Actueel Woningen onder water

Onderwaterwoning uit de crisisjaren steeds zeldzamer

Op verzoek van Het Financieele Dagblad (FD) zette databedrijf Calcasa op een rij hoeveel woningen nog minder waard zijn dan het bedrag waarvoor ze tijdens de crisis zijn aangekocht. Het gaat hierbij om mensen van wie de woning 'virtueel' onder water staat, cijfers over het aantal mensen dat daadwerkelijk een onderwaterwoning bezit, heeft Calcasa niet. Dat hangt bijvoorbeeld af van het feit of is afgelost.

Meer dan een miljoen huizenbezitters stonden tijdens de crisis onder water met hun woning. Het ongekende herstel van de woningmarkt maakt deze mensen steeds zeldzamer. Maar ze zijn er nog steeds, schrijft het FD. In het eerste kwartaal van 2018 waren er nog zo'n 46.000 woningen die virtueel onder water stonden. Een groot verschil met een jaar eerder, toen dat nog voor 340.000 woningen gold. "Het herstel is ongelofelijk hard gegaan", zegt Rogier van der Hijden, directeur van Calcasa. "Op bijna alle plaatsen in Nederland staan de prijzen op het hoogste niveau ooit."

Meeste pijn in Gelderland

Vooral door huizenbezitters in Gelderland wordt de pijn nu nog gevoeld. Daar is 6,4 procent van de huizen nu minder waard dan het aankoopbedrag, becijfert Calcasa. "Gelderland heeft het vrij slecht gedaan tijdens de crisis en het herstel kwam pas laat op gang", zegt Van der Hijden. Ook in Friesland (5,9 procent) en in Zeeland (4,9 procent) staan er relatief nog veel huizenbezitters op verlies. Eerder deze maand meldde Calcasa aan BNR dat door de forse stijging van de huizenprijzen aan het eind van dit jaar geen woningen meer onder water zullen staan. Zelfs in provincies waar de huizenprijzen niet zo snel stijgen, zoals Gelderland, Friesland en Zeeland. 

Allemaal aflossingsvrij

Het zijn vooral de mensen die in 2007 en 2008 een woning kochten die nog tegen een verlies aan kijken, blijkt uit de Calcasa-cijfers. De prijzen bereikten toen een piek. Omdat in die periode de aflossingsvrije hypotheken in zwang waren en banken niet moeilijk deden over een hypotheek die 10 procent hoger was dan de waarde van het huis, staan flink wat van die mensen ook onder water is de ervaring van Rene Wickerhoff, medewerker bij hypotheekadviseur Van Bruggen Adviesgroep. Wickerhoff komt de klanten die onder water staan nog regelmatig tegen. Vooral als ze willen verhuizen kloppen ze aan. 

Einde losse hypotheekregels

Tijdens de crisis heeft de overheid korte metten gemaakt met de ruime financieringsmogelijkheden. Er kwamen strengere inkomensnormen om in aanmerking te komen voor een hypotheek, het maximale leenbedrag werd verlaagd tot de waarde van de woning. En huizenkopers moeten verplicht aflossen als ze hypotheekrente willen aftrekken.

'Wachten op de volgende crisis'

Op zichzelf goede ingrepen, oordeelt Peter Boelhouwer, maar de timing was verkeerd. Ze hadden nooit tijdens de crisis ingevoerd moeten worden volgens de Delftse hoogleraar woningmarkt. De ingrepen die destijds zijn gedaan maken de woningmarkt nu wel minder kwetsbaar voor een volgende crisis, concludeert de hoogleraar. Niet dat de kansen op een volgende dip volledig zijn afgewend. Boelhouwer: “Prijsstijgingen van bijna 9 procent per jaar zijn niet duurzaam. Je ziet starters afhaken. Dat is allemaal niet goed. Als we op deze voet doorgaan is het wachten op de volgende crisis.”

Bron: FD