Onduidelijkheid over aantallen Airbnb-overtredingen

Van de Nederlanders die via Airbnb hun woning verhuren, verhuurt 42% de woning langer dan zestig dagen. Dat blijkt uit onderzoek van vier Europese kranten: Trouw, Le Monde, De Tijd en Süddeutsche Zeitung.

Het relatief hoge percentage is opmerkelijk. In Amsterdam, waar veruit de meeste woningen worden aangeboden, is het namelijk niet toegestaan de woning meer dan zestig dagen per jaar te verhuren. Sinds begin dit jaar verwijdert Airbnb, na lang aandringenvan de gemeente, advertenties van deze woningen. Airbnb zelf beweert dat slechts 15,7% van de deelnemende Amsterdammers in die periode (juni 2016-juni 2017) die grens passeerde. In de maand mei zou dat percentage bovendien – door nieuwe afspraken met de gemeente – al teruggebracht zijn naar 5%.

Verschil

Dit verschil in percentages is deels te verklaren doordat het onderzoek van de vier kranten gebruik maakt van data-analist AirDNA, die de cijfers van Airbnb analyseert na een opschoning van de bestanden. Advertenties van woningen die al tijden niet meer open staan voor boekingen, worden bijvoorbeeld niet meegeteld. Ook berekende Airbnb een landelijk gemiddelde, dus niet een gemiddelde voor Amsterdam. Airbnb zelf laat verder weinig los over de cijfers. De gemeente Amsterdam wil daarom meer informatie uit het onderzoek van de vier kranten opvragen, om te weten welk deel van de langverhuurders in Amsterdam zit.

Haarlem en Utrecht

Volgens het onderzoek van de vier kranten groeide het aantal boekingen via Airbnb in Amsterdam in de eerste vijf maanden van dit jaar met 27 procent vergeleken met dezelfde periode in 2016. Daarmee kwam het totaal op 520.000 geboekte overnachtingen. Maar Amsterdam is niet de enige stad in Nederland waar Airbnb groeit. Zo’n twintig kilometer naar het westen ligt Haarlem, de stad die het aantal geboekte overnachtingen met 500 procent zag toenemen. Het totaal blijft met 24.000 in de periode januari tot en met mei wel ver achter bij de grote buurman.

Er is nog een sterke groeier: Utrecht. Uit cijfers van AirDNA blijkt dat de teller tussen januari en mei 2016 op 10.200 geboekte nachten stond. Een jaar later is dat opgelopen tot bijna 55.000: een stijging met 435 procent. Volgens Jos Klerx, sectorspecialist Horeca & Recreatie van de Rabobank, zou de grote groei van Airbnb in Utrecht kunnen komen door het beperkte hotelaanbod in die stad. “De komende jaren worden veel nieuwe hotels ontwikkeld in Utrecht. Het is goed mogelijk dat het dan weer bijtrekt.”

Bovendien ligt Utrecht dicht bij Amsterdam, en er zijn goede verbindingen tussen de steden. Mogelijk profiteert Utrecht net als Haarlem ook van de populariteit van de hoofdstad, zegt Klerx.

Den Haag en Rotterdam

Den Haag is net zo groot als Utrecht, maar de groei is daar met 49 procent fors lager. Rotterdam groeit weliswaar een paar procent sterker, maar blijft minder populair als Airbnb-stad dan Den Haag en Utrecht, ondanks de positieve vermeldingen in toonaangevende reisgidsen als Rough Guide en Lonely Planet. 

Transparantie

Voor Amsterdam wordt het overigens vanaf oktober stukken makkelijker om langverhuurders, die een boete van €20.500 riskeren, in de kraag te vatten. Verhuurders moeten dan namelijk elke verhuurde nacht verplicht bij de gemeente melden. De gemeente kan de gegevens dan naast gebruikersdata van de verhuursites leggen, waardoor de verhuurwebsites steeds meer gedwongen worden tot transparantie.

Bron: TrouwVastgoedjournaal