Overijssel krijgt fabriek om miljoenen woningen in één klap te verduurzamen

De provincie Overijssel heeft €2 miljoen aan Europese subsidie ontvangen om een fabriek neer te zetten die kant-en-klare renovatiepakketten moet maken om woningen snel en goedkoop te verduurzamen.

Het project richt zich op flats, rijtjeshuizen en twee-onder-een-kapwoningen uit 1950 tot 1985. De provincie werkt samen met dertien Europese partners.

Kant-en-klaar pakket voor de helft van de prijs

Doel van het ontwerp is om op grote schaal standaard renovatiepakketten te produceren, minimaal 15.000 per jaar. De pakketten bevatten verschillende onderdelen die nodig zijn om huizen te verduurzamen, zoals isolatiemateriaal voor gevels en daken, warmtepompen, zonnepanelen, energieomvormers en ventilatiesystemen. De onderdelen worden zoveel mogelijk circulair en biobased samengesteld. Doel is om het pakket voor de helft van de huidige prijs te kunnen aanbieden.

Locatie en ondernemers gezocht

De deelnemende partijen verdubbelen het bedrag zodat er €4,4 miljoen klaar ligt voor het project. De komende drie jaar wordt gewerkt aan een blauwdruk voor de fabriek, worden ondernemers gezocht die de fabriek willen bouwen en exploiteren en wordt een locatie gezocht. Gedeputeerde Annemieke Traag voor Energie, Milieu en Europa: “We staan voor een enorme opgave om alle bestaande woningen in 2050 energiezuinig of zelfs helemaal energieneutraal te maken. In het huidige tempo lukt dat niet. Vandaar dat we op zoek zijn naar innovatieve methoden om de verduurzaming te versnellen en goedkoper te maken. Ik ben er dan ook enorm trots op dat wij door onze Europese contacten er in zijn geslaagd dit belangrijke project naar Overijssel te halen.”

'Oplossing voor miljoenen woningen in handen'

Gedeputeerde Monique van Haaf voor Wonen vult aan: “Als we erin slagen een goede blauwdruk neer te zetten, hebben we een oplossing in handen voor 500.000 Overijsselse woningen, en tot 22 miljoen woningen in Noordwest-Europa. Een oplossing die naast de energietransitie ook bijdraagt aan goed en betaalbaar wonen voor onze inwoners.”

Bron: Stadszaken