Vastgoed actueel - motie

'Oversluiten van aflossingsvrije hypotheek moet regering stimuleren'

Het ministerie van Financiën moet banken aanzetten om in stapjes boetevrij oversluiten van aflossingsvrije hypotheken toe te staan. Dat stellen CDA-Kamerleden Erik Ronnes en Pieter Omtzigt in een motie. Dinsdag werd de motie met algemene stemmen aangenomen. 

Omtzigt en Ronnes maken zich al langer hard voor het vereenvoudigen van oversluiten van aflossingsvrije hypotheken naar een niet-aflossingsvrije variant, schrijft am:web. Ze willen dat de boetevrije aflosruimte wordt gebruikt om de hypotheek in stapjes van 10-20 procent over te sluiten naar een annuïtaire of lineaire lening.

BNP als voorbeeld

In de motie die met algemene stemmen werd aangenomen roepen ze de regering op het onderwerp aan te kaarten bij het Platform Maatwerk Hypotheken. Volgens de Kamerleden is er geen enkele reden meer om deze vorm van oversluiten niet toe te staan. In een eerste versie van de motie stelden ze dat drie banken (BNP Paribas, Lloyds en Obvion) oversluiten in stapjes al aanbieden. Na verbaasde reacties van twee geldverstrekkers noemen ze in de definitieve tekst alleen nog BNP als lichtend voorbeeld.

Opdrijvend effect

Een jaar geleden deed de Tweede Kamer aan staatssecretaris Snel (Financiën) overigens al eenzelfde oproep. Die legde de regering naast zich neer. De banken en minister Hoekstra zagen er toen geen heil in. Zij vrezen dat deze maatregel de hypotheekrente opdrijft.

Bron: am:web