Vastgoed Actueel senioren

Problemen voor senioren bij aanvragen hypotheek

Senioren hebben het niet makkelijk op de woningmarkt. Wie voor een verhuizing of verbouwing naar een financieel adviseur of hypotheekaanbieder stapt, komt vaak voor een dichte deur te staan. Door strengere regels kunnen senioren voor nieuwe hypotheken namelijk vaak minder lenen dan dat ze nu doen.

De aanscherping van deze zogeheten CHF-norm zorgt er onder andere voor dat banken standaard kijken of de aanvrager de lasten van een annuïteitenhypotheek gedurende 30 jaar lang kan dragen. Vooral senioren kunnen hierdoor minder lenen. De regels moeten overkreditering voorkomen, maar schieten volgens de Consumentenbond hun doel voorbij. Veel huurders en woningbezitters hebben immers nú al hogere woonlasten, dan wat ze volgens de norm zouden mogen hebben. Senioren die daar iets aan willen doen door te verhuizen naar een kleiner koopappartement met lagere maandlasten, worden vervolgens gedwarsboomd door de bank. 

Totale plaatje

Anton Vandenbol, oprichter en directeur van adviesketen Hypotheek Visie, ziet wel waar het misgaat. Zo vertelt hij aan de Telegraaf: "Van de overheid moet een adviseur het totale financiële plaatje schetsen, maar de bank blijft in maar twee dingen geïnteresseerd: het inkomen van de aanvrager en de waarde van de woning."

Toekomstige pensioeninkomen

De meeste banken houden bij hypotheekaanvragen 10 jaar voorafgaand aan de pensioendatum al rekening met het toekomstige pensioeninkomen. Hier krijg je mee te maken als je 57 jaar of ouder bent. Hierdoor kan het gebeuren dat een 55-jarige met een bruto inkomen van 60.000 euro wel een hypotheek van 275.000 euro kan afsluiten, maar een 57-jarige met hetzelfde inkomen niet. Ook kan de bank aanvullende eisen stellen, zoals versneld moeten aflossen na pensionering.

Beleid

De meeste banken houden bij het berekenen van het maximum hypotheekbedrag wél rekening met inkomen uit een zelf afgesloten pensioenvoorziening, zoals een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening. Ook kijken ze naar een 'inkomen' van 3% over het vrije vermogen. Geen enkele geldverstrekker neemt het inkomen uit arbeid na pensionering echter mee in de hypotheekberekening. En heeft de bank haar oordeel eenmaal klaar, "dan is het antwoord op alle andere vragen niet meer dan ‘Dat is beleid’", gromt Vandenbol.

Maatwerk

Toezichthouder AFM zegt wel dat banken maatwerk mogen leveren, maar zegt er niet bij hoe, verklaart Harrie-Jan van Nunen, DFT-columnist en directeur van De Financiële Makelaar, aan de Telegraaf. "De AFM zou eigenlijk, samen met het Nibud, een soort ’standaard-maatwerk’ moeten omschrijven. Kennelijk kampen nog niet genoeg mensen met dit probleem." Opvallend, want het aandeel vijftigplussers onder de hypotheekaanvragers is sinds 2013 met liefst een kwart gegroeid.

Bron: Consumentenbond, De Telegraaf