Vastgoed Actueel Waterstof cv

Proef met (klimaatvriendelijke) waterstof in cv-ketel van start

De Rotterdamse deelgemeente Rozenburg start begin volgend jaar een project om huizen te verwarmen met waterstof. Die stof wordt in sommige gevallen gezien als een vervanger van aardgas.

Bij de verbranding van waterstof komt, in tegenstelling tot aardgas, geen CO2 vrij en daarom denken deskundigen dat deze technologie kan helpen bij het verminderen van de CO2-uitstoot om de afgesproken klimaatdoelen te halen.

Met het verwarmen van huizen met waterstof is echter vrijwel geen ervaring. Daarom start netbeheerder voor gas en elektriciteit in Zuid-Holland Stedin met een demonstratieproject. In een woonblok in Rozenburg worden twee nieuwe cv-ketels geplaatst die op waterstof draaien. Samen met bestaande ketels gaan die het gebouw verwarmen. De waterstof komt uit apparatuur die tijdelijk buiten het gebouw is opgesteld.

'Laten zien dat het kan'

"We willen alleen laten zien dat het kan", zegt projectleider Albert van der Molen. De afgelopen jaren is hetzelfde woonblok verwarmd met kunstmatig aardgas. Dat is ook gemaakt met duurzame stroom, in een chemisch proces. De proef moet ook uitwijzen hoe bewoners de andere manier van verwarmen ervaren.

Maar kunnen we dan al het aardgas vervangen door waterstof? Zo simpel is het niet, volgens David Peters, hoofd energietransitie van de netbeheerder. "We hebben allerlei duurzame oplossingen nodig. Warmtepompen, stadsverwarming en op plaatsen waar dat niet kan is misschien waterstof een optie." Eerder dit jaar bleek uit een verkenning van de gezamenlijke netbeheerders al dat het bestaande gasleidingennetwerk daar mogelijk voor gebruikt kan worden.

Groene stroom

De waterstof wordt in Rozenburg geproduceerd uit groene stroom en via een apart gasnet van Stedin getransporteerd naar de 25 appartementen die meedoen aan de proef. In het ketelhuis van het complex komen twee speciale ketels die geschikt zijn voor waterstof. Die twee ketels kunnen een deel van het complex warm stoken. Daarom blijft de grote cv-ketel die de appartementen nu verwarmt ook in bedrijf.

Waterstof is een explosieve stof, maar projectleider Van der Molen ziet geen veiligheidsproblemen bij het verwarmen van huizen. Hij wijst erop dat aardgas ook explosief is. "En net als met aardgas kunnen we met de juiste voorzorgsmaatregelen gevaar voorkomen."

Waterstof wordt nu alleen nog op grote schaal gemaakt en gebruikt in de industrie. In veel gevallen gaat het om blauwe waterstof, die niet gemaakt is met duurzame stroom. De kostprijs is nog hoog en er is dus weinig ervaring mee. Daarnaast gaat veel energie verloren bij het maken van waterstof en heb je nog relatief veel duurzame stroom nodig. Daarom zal het volgens Stedin nog een tijd duren voor grote aantallen woningen op waterstof verwarmd kunnen worden.

Bron: NOS