Rabobank belooft (bank)spaarhypotheken meteen te verrekenen met openstaande hypotheekschuld

In een uitzending van Tros Radar van afgelopen week heeft de Rabobank het boetekleed aangetrokken. Hoewel de bank eerst op het moment dat een klant zijn hypotheek wilde inlossen, het saldo van zijn bankspaarrekinng niet wilde vrijgeven, werd op televisie beloofd om hier verandering in te brengen. Dit meldt am:web.

De uitzending draaide om een klant van Moneywise die het geld van de verpande bankspaarrekening bij de Rabobank niet vrij kreeg op het moment dat zijn huis met een hypotheek van de Rabobank verkocht werd. ‘De klant had een verkoopwinst van € 48.000 op de woning en op de bankspaarrekening stond een saldo van € 34.900. Het totale bedrag van € 82.900 had de klant nodig voor zijn nieuwe woning’, zo meldt Moneywise.

Te weinig geld

De Rabobank wilde het saldo echter niet vrijgeven, waardoor de klant te weinig geld had om zijn overbruggingshypotheek in te lossen. Na veel telefoon- en mailverkeer kwam er volgens Moneywise beweging in de zaak toen de klant zijn rechtsbijstandsverzekering inschakelde. ‘Uiteindelijk wou de Rabobank uit coulance meewerken. Maar daarvoor moest de klant dan wel een brief ondertekenen waarin hij verklaarde dat er sprake was van een restschuld. Terwijl er nota bene € 82.900 overwaarde was. Het dossier werd een schoolvoorbeeld van het niet centraal stellen van de klant.’

Beterschap

Mariëlle Licthenberg, directeur particuliere klanten van Rabo Nederland, beloofde beterschap. “We merken dat steeds meer mensen op de dag van passeren willen beschikken over de waarde van de opgebouwde spaarpot. We vinden dat we dat ook moeten kunnen voor onze klanten. We moeten onze processen daarop in gaan richten.” 

Bron: am:web
Foto: AVROTROS/ Nico Kroon