Rabobank en BPD ontwikkelen 15.000 middeldure huurwoningen

Rabobank en gebiedsontwikkelaar Bouwfonds Property Development (BPD) richten samen BPD Woningfonds op. Dit huurwoningenfonds moet de komende tien jaar 15.000 energiezuinige, duurzame middeldure huurwoningen met gemiddelde huurprijzen tussen € 650 en € 1.250 per maand aan de Nederlandse woningmarkt toevoegen.

Het gaat om duurzame appartementen en eengezinswoningen bestemd voor verhuur aan starters, gezinnen en ouderen die zelfstandig wonen. Deze nieuwbouwhuurwoningen zullen gelegen zijn in aantrekkelijke woonwijken in stedelijke gebieden binnen en buiten de Randstad. Met de ontwikkeling van deze huizen springt BPD Woningfonds in het gat tussen sociale huur- en dure vrije sector-huurwoningen. De nieuwe huizen zullen voldoen aan de hoogste duurzaamheidseisen en worden door BPD ontwikkeld. Begin 2020 zal het fonds de eerste 1.000 huurwoningen van BPD aankopen.

3,5 miljoen alleenwonenden

Er is een groot tekort aan betaalbare huurwoningen voor het middensegment. Dit is een van de knelpunten in de huidige woningmarkt. Het kabinet stelt de komende jaren € 2 miljard ter beschikking aan gemeenten en corporaties om de woningmarkt te verbeteren. Met BPD Woningfonds is een investering van € 5 miljard gemoeid, waarvan Rabobank de komende drie jaar zo’n € 1 miljard voor haar rekening neemt.

De prognose van Rabobank is dat Nederland in 2030 3,5 miljoen alleenwonenden telt, 8,5 miljoen huishoudens en voor het eerst meer ouderen dan jongeren met een levensverwachting van bijna 84 jaar. Mensen willen bovendien wonen op een wijze die past bij hun levensstijl en fase in wooncarrière. Huren wordt volgens de bank steeds meer een eerste stap in de wooncarrière van veel mensen. Het ontwikkelen van betaalbare huurwoningen past daarbij en biedt staters de kans eerst te sparen voor een koopwoning.

BPD is de grootste gebiedsontwikkelaar in Nederland en Duitsland. BPD is 100% dochter van Rabobank.

Bron: BPD