Vastgoed actueel - hypotheekrente

'Rabobank gaat hypotheken aanbieden via pensioenfondsen'

De hoogte van de inflatie is een belangrijk onderwerp voor zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als voor de Amerikaanse Federal Reserve (Fed). ECB-president Draghi suggereerde vorige week verlenging van het opkoopprogramma, dat na september afloopt, zolang de inflatie in Europa lager blijft dan wenselijk wordt geacht.

In Amerika ligt de inflatie reeds een stuk hoger, hoewel de ontwikkeling van de inkomens net als in Europa vooralsnog niet gelijk opgaat. Komende woensdag besluit de Fed of de rente wordt verhoogd of dat renteverhoging nog even wordt uitgesteld. De rente op de kapitaalmarkt is sinds begin februari ongemerkt al weer zo’n 0,20 procent-punt gedaald, onder invloed van nieuws rond het beleid van de centrale banken en een mogelijke handelsoorlog. Dit laat De Hypotheekshop weten.

Hypotheekrente tot rust

Door de neergaande kapitaalmarktrente is de hypotheekrente de laatste drie weken tot rust gekomen. De gemiddelde hypotheekrente is door enkele forse verlagingen, vorige week van NN en Hypotrust Comfort, zelfs al weer licht gedaald. Door renteverhogingen van NIBC, Centraal Beheer en Merius zijn de grootbanken vlak voor het begin van het hypotheekseizoen geruisloos opgeklommen en nemen zij de topposities in op de voor hun belangrijke 10 jaar rentevaste periode. Afgelopen week werd bekend dat Rabobank werkt aan het opzetten van een nieuwe hypotheekbank, genaamd Vista Hypotheken. Daarmee wil het bedrijf hypotheken gaan aanbieden die worden gefinancierd door bijvoorbeeld pensioenfondsen.

Onderscheid rentetarieven

Hypotrust Comfort maakt voortaan onderscheid in de rentetarieven van annuïteiten en aflossingsvrij, meldt De Hypotheekshop. Geldverstrekkers noemen drie redenen voor dit verschil: hogere financieringskosten, hogere kapitaaldekkingseisen door Basel-regelgeving en bewustwording van de consument. De meeste regiepartijen kennen geen renteopslag voor aflossingsvrije hypotheken.

Bron: De Hypotheekshop