Vastgoed Actueel Hypotheek rente

Rabobank mag vooruitbetaalde hypotheekrente weigeren

In een beroepsprocedure bij de Commissie van Beroep van Kifid heeft de Rabobank gelijk gekregen. De bank mag een verzoek van een consument om zes maanden hypotheekrente vooruit te betalen, weigeren, omdat dit niet als service is afgesproken en het veel handmatig werk met zich brengt.

De Commissie van Beroep vindt dat de bank voldoende heeft duidelijk gemaakt dat het verwerken van vooruitbetaalde hypotheekrente bewerkelijk is en aanzienlijke kosten met zich meebrengt. In de bankadministratie wordt rekening gehouden met het ontvangen van rente op bepaalde data. Het vooruitbetalen van hypotheekrente is daarmee in strijd vanwege de bewerkelijkheid en de foutgevoeligheid, zo heeft de bank gesteld.

De Commissie van Beroep concludeert, anders dan de Geschillencommissie eerder heeft gedaan, dat de tijdsbepaling in de overeenkomst mede het belang van de bank dient. De bank heeft de vrijheid om vooruitbetaling van hypotheekrente te weigeren.

Bank vordert vergoeding niet terug

Nu de consument in hoger beroep geen gelijk krijgt, is de bank niet langer gehouden om de door de Geschillencommissie toegekende vergoeding aan de consument te betalen. Tijdens de zitting heeft de bank aan de Commissie van Beroep laten weten dat zij, ongeacht de uitkomst, de vergoeding aan de consument niet terug zal vorderen. De consument hoeft de eerder ontvangen vergoeding van € 300 daarom niet terug te betalen.

De uitspraak (CvB 2018-037) is bindend en komt in de plaats van de eerder gedane uitspraak van de Geschillencommissie (GC 2017-414).

Meer klachten

Volgens de bank zijn er weinig mensen die hypotheekrente vooruit willen betalen. Dat neemt niet weg dat afgelopen jaar bij Kifid een aantal soortgelijke klachten is ingediend. Voor de beoordeling van deze klachten zal Kifid de lijn van de Commissie van Beroep volgen, zoals in deze uitspraak uiteengezet.

Bron: amweb