Vastgoed Actueel Amsterdam

Rabobank waarschuwt voor huizenbubbel in Randstad

Er moeten snel flink wat woningen worden bijgebouwd om de huizenmarkt weer in evenwicht te brengen. Nu al dreigt er in steden als Amsterdam en Utrecht een bubbel, omdat kopers steeds vaker eigen vermogen gebruiken voor het kopen van een huis. Dat meldden economen van de Rabobank woensdag.

Huizenkopers gebruiken het eigen vermogen vooral om flink boven de vraagprijs te bieden. Ze verwachten dat huizenprijzen nog verder zullen stijgen. Daardoor stijgt het risico op bubbels in 'hot markets' zoals Amsterdam en Utrecht en in mindere mate Den Haag en Rotterdam, stellen de Rabo-economen in hun kwartaalbericht.

Hypotheek

Sommige huizenkopers hebben zelfs geen hypotheek meer nodig. Uit cijfers van De Nederlandsche Bank bleek in mei al dat vorig jaar een kwart van de woningen in Amsterdam is gekocht zonder hypothecaire lening. Landelijk was dit percentage 16%.

Huizenprijzen

De huizenprijzen stijgen komend jaar met 7,6%, stellen de Rabo-economen. Eerder verwachtten zij nog een stijging van 6,5%. Voor volgend jaar wordt een groei van 7% voorzien, ook die komt hoger uit dan de eerder voorspelde groei van 5%.

Dat betekent dat de huizenmarkt gemiddeld volgend jaar weer op het niveau van voor de crisis zal zijn. Op het platteland kan het nog wel tot 2019 duren voordat de prijzen volledig zijn hersteld. Naast het meenemen van eigen vermogen door kopers dragen ook de lage hypotheekrente en het beperkte aanbod van koopwoningen bij aan de prijsstijgingen.

Verschillen tussen provincies

Toch zijn er tussen provincies nog grote verschillen. Zo is een woning in Noord-Holland, gedreven door Amsterdam en Haarlem, al 1,8% duurder dan tijdens de vorige piek. Buiten de Randstad kost een huis gemiddeld veel minder dan voor de crisis. Een huis kost in Friesland, Drenthe, Gelderland en Noord-Brabant gemiddeld 12% minder dan tijdens de vorige piek in 2008.

Starters

Vooral starters en jonge doorstromers ondervinden last van stijgende huizenprijzen. Zij hebben minder tijd gehad om te sparen of missen de overwaarde uit hun vorige woning omdat ze uit een huurhuis komen. Volgens de Rabo-economen is het daarom belangrijk dat er meer huurhuizen worden gebouwd.

Bron: FD.nl, De Telegraaf.