vastgoed actueel - zonnepanelen

Rechter: zonnepanelen meenemen in waardebepaling WOZ-waarde

Een inwoner van Emmen heeft van de rechter ongelijk gekregen in een geschil over zijn WOZ-waarde. De gemeente nam een bedrag van €3000 mee in de waardebepaling voor de twintig zonnepanelen op zijn woning. De eigenaar was het daar niet mee eens. Dat schrijft am:web op haar website.

Volgens de eigenaar konden de zonnepanelen eenvoudig weer verwijderd worden. De rechter stelde hem in het ongelijk blijkt uit de zaak waar belastingadviesbureau Meijburg over bericht. “Het hof is van oordeel dat de zonnepanelen als onroerend moeten worden aangemerkt”, schrijft Meijburg. “Ze zijn naar aard en inrichting bestemd om duurzaam ter plaatse te blijven. De (technische) mogelijkheid dat de panelen bij een verhuizing worden meegenomen is niet relevant. De zonnepanelen behoren dus tot de WOZ-waarde.”

Belasting heffen

Onder meer de ozb is afhankelijk van de WOZ-waarde. In feite betekent de uitspraak dus dat de gemeente belasting mag heffen over de zonnepanelen. Volgens Meijburg kunnen bepaalde onderdelen van de zonnepanelen wel buiten de waardering blijven, omdat die worden aangemerkt als vrijgestelde werktuigen.

Bron: am:web