Vastgoed actueel - record

Record aantal woningen verkocht binnen één kwartaal

Een record op de woningmarkt. Ruim 66.000 bestaande woningen zijn in het vierde kwartaal van 2017 van eigenaar gewisseld. Nog nooit zijn er zoveel woningen verkocht in één kwartaal, laat NU.nl weten. 

Er ging op de Nederlandse woningmarkt 18 miljard euro om in de laatste drie maanden van 2017, dit blijkt uit de gegevens van het CBS en het Kadaster. 

Gemiddeld waren de prijzen van bestaande koopwoningen in 2017 met ongeveer 7,6 procent gestegen. In december kwam de prijsstijging uit op 8,2 procent op jaarbasis. De stijging is net zo hoog als in oktober en november. Ten opzichte van de piek van augustus 2008 zijn de gemiddelde huizenprijzen in heel Nederland nog ruim 3 procent lager. Vergeleken met het dal van juni 2013 is het gemiddelde 23 procent hoger. Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen was in december 2017 ongeveer even hoog als in juli 2007.

Verschillende cijfers

Eerder meldde Vastgoed dat branchevereniging NVM voor het eerst een daling (-6 procent) zag in het aantal verkochte woningen. Echter wijzen het CBS en het Kadaster erop dat de cijfers van NVM zijn gebaseerd op voorlopige contracten van door NVM-makelaars verkochte woningen. Het CBS en het Kadaster meten de ontwikkeling van alle bestaande koopwoningen in Nederland en maken gebruik van de akten die bij het Kadaster worden geregistreerd. Deze registratie volgt op een later moment dan die van de NVM.

Prijzen 

In Noord-Holland was de prijsstijging het hoogst in het vierde kwartaal met een toename van 10,5 procent in 2017. Er waren ook bovengemiddeld hoge prijstoenames in de laatste drie maanden van 2017 in de provincies Flevoland (9,8 procent), Utrecht (9,4 procent) en Zuid-Holland (9,4 procent) waren in de laatste drie maanden van het jaar hoger dan gemiddeld.

In de vier grote steden lagen de prijzen ruim 11 procent hoger. Met de krappe woningmarkt in Amsterdam en Utrecht stijgen de huizenprijzen naar recordniveaus. Gemiddeld wordt nu 415.000 euro neergelegd voor een woning in de hoofdstad.

Dat het krap is op de woningmarkt, is terug te zien in de verkoopaantallen. Minder mensen verkopen hun huis. In Amsterdam nam het aantal verkopen met 7,5 procent af, in Utrecht was een daling van 4,2 procent zichtbaar. In de provincie Utrecht nam het aantal verkopen met ruim 1 procent af, vergeleken met een jaar geleden. 

Bron: NU.nl