Vastgoed actueel - vastgoed investeringen

Record: Hoogste investeringsvolume eerste kwartaal in Nederlands vastgoed

Het eerste kwartaal van 2018 laat een record zien aan investeringen in Nederlands vastgoed met een beleggingsvolume van 3 miljard euro. Nooit eerder lag het investeringsvolume zo hoog in een eerste kwartaal. Dit blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur CBRE.

Het investeringsvolume groeide in het eerste kwartaal met 5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In het bijzonder groeiden de investeringen in het woningsegment, met 56 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017. Ook investeringen in kantoren namen fors toe met 30 procent op jaarbasis.

Groei transacties in regio's

Opvallend is de toename van transacties buiten de vier grote steden. In het eerste kwartaal vond maar liefst 50 procent van alle transacties* plaats buiten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. In hetzelfde kwartaal vorig jaar was dit nog 34 procent.

CBRE ziet dat er meer transacties in de breedte van de markt hebben plaatsgevonden. Er waren minder grote deals dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, maar meer middelgrote transacties in diverse regio’s.
Erik Langens, Executive Director Capital Markets bij CBRE: “We zien een groeiende interesse van beleggers voor steden buiten de Randstad. Dit komt enerzijds door een krimpend aanbod en sterk dalende aanvangsrendementen in de grote steden. Anderzijds leidt de toenemende economische groei voor een aantrekkelijker investeringsklimaat in steeds meer steden buiten de Randstad.”

Verwachting voor 2018

Bart Verhelst, Executive Director Capital Markets bij CBRE: “De sterke opening van 2018 is in lijn met onze verwachting in januari. De rest van het jaar belooft sterke beleggingsactiviteit te laten zien. Door het uitblijven van extreem grote transacties die we vorig jaar zagen, verwachten we voor 2018 een totaal volume van 17-18 miljard euro, iets onder het niveau in 2017.”

*Dit is exclusief landelijke portefeuilles waarbij transacties niet toegewezen kunnen worden aan een individuele stad.

Bron: CBRE