Vastgoed Actueel zonnepanelen

Recordverkoop zonnepanelen zet netbeheerders onder druk

2018 wordt een recordjaar voor bedrijven die in zonnepanelen handelen. Nooit eerder bestelden huiseigenaren, bedrijven en boeren zó veel zonnepanelen als in de eerste helft van dit jaar.

Juli brak alle records: mensen met zonnepanelen wekten maar liefst 33 procent meer stroom op dan gemiddeld in juli. Dat is de hoogste maadopbrengst van de afgelopen 10 jaar. Dat rekende Milieu Centraal uit met gegevens van Siderea en het KNMI op basis van het aantal zonuren en zoninstraling.

Zonnepanelen blijven populair

Eind 2017 hadden bijna 670.000 huizen zonnepanelen, een jaar eerder waren dat er 550.000. Negen procent van de Nederlandse woningen heeft inmiddels zonnepanelen op het dak liggen.

Structuurvisie

Vanwege de recordverkoop van zonnepanelen vindt Eefje van Gorp van TenneT dat er op korte termijn een structuurvisie moet komen. Dat zegt Van Gorp in een interview met  BNR. “En op langere termijn moeten we toe naar een hele strakke regievoering van de overheid.”

’30 tot 40 procent meer aansluitingen’

De branchevereniging, Holland Solar, verwacht dit jaar 30 tot 40 procent meer zonnepanelen aan te sluiten dan vorig jaar. In 2017 werd 850 megawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd, dit jaar wordt dat sowieso meer dan 1 gigawatt - misschien wel 1,1 of 1,2 gigawatt.

Voor de grote zonneparken in rurale gebieden is het elektriciteitsnet in enkele gevallen niet bestand tegen deze stroomvraag, zegt Holland Solar-voorzitter Jaap Baarsma. Maar de netbeheerder gaat dat zeker oplossen, zegt hij. “Al heeft dat soms wat tijd nodig; in de hoogspanningsnetten moeten aanpassingen worden gedaan - juist omdat het net daar vaak wat zwakker is.”

Bron: BNR en Milieu Centraal