Regio Amsterdam bouwt twintigduizend extra huizen

Amsterdam en omliggende gemeenten gaan tot 2020 twintigduizend huizen extra in de stad en in de regio bouwen. Het doel is dat de nieuwbouwproductie uitkomt op 60.000 woningen.

Dit staat in een rapport dat wethouder Laurens Ivens (Wonen, SP) maandag heeft vrijgegeven.

Groeiende vraag

"We hebben plannen gemaakt voor 69.900 woningen in de hele Metropool Amsterdam," zegt Ivens. "Maar er zijn altijd projecten die afvallen, zodat we op die zestigduizend uitkomen. Daarmee willen we aan de groeiende vraag voldoen." Maar de hoofdstad is er nog lang niet.

Meer dan een miljoen inwoners

Ivens: “De groei van het aantal nieuwe inwoners met tienduizend per jaar stopt voorlopig niet. Amsterdam zal een stad met meer dan een miljoen inwoners worden. Dat kan ook. De vraag is echter ‘hoe ga je dat met elkaar – als regio – doen?’. Als we als Amsterdam nu alleen maar naar de stad zelf blijven kijken, doe je internationaal niet meer mee. Overal in de wereld betrekken ze de hele omgeving erbij. Dat moeten wij ook meer doen. Maar nog belangrijker: we hebben die ruimte nodig.”

Stadsregio

Ivens heeft om die reden al gesprekken gevoerd met de stadsregio en Almere. “Daar heb ik gezegd: wij willen de planvoorraad hier vergroten van 40.000 naar 60.000 woningen in de komende paar jaar. En hoe kunnen we ook nog extra planvoorraad naar de hele regio halen? Het is leuk dat we alleen in Amsterdam gaan bouwen, maar binnen de grachtengordel hebben we niet zo heel veel bouwgrond ter beschikking. En Zaandam is ook een hele mooie stad. Daar willen partijen ook bouwen. Of neem Haarlem. Dat ademt een andere sfeer dan Amsterdam, maar hoort economisch gewoon bij Amsterdam.”

Aanvankelijk hield de Stadsregio Amsterdam rekening met plannen voor 58.000 woningen, waarvan er in de praktijk 40.000 huizen echt gebouwd zouden worden. De Amsterdamse  woningbehoefte werd geraamd op 56.000 huizen. Dat betekent dat de regio op een tekort van 16.000 huizen af zou stevenen.

7200 woningen per jaar

De stad Amsterdam zelf streeft naar een productie van 7200 woningen per jaar. Daar zitten overigens ook veel kleine studenten- en jongerenwoningen bij. Het college hield bij zijn aantreden in 2014 rekening met een woningbouwproductie van 5000 woningen per jaar.

Deze week maakt Amsterdam haar nieuwe bouwcijfers bekend. Verwacht wordt dat het vorig jaar behaalde record van 8376 in aanbouw genomen nieuwbouwwoningen niet wordt gehaald. Die extreem hoge cijfers hebben te maken met een inhaalvraag naar woningen, omdat de jaarlijkse bouw in de crisisjaren daalde naar rond de 2000 woningen.

Hoe kan er meer gebouwd worden?

De Stadsregio Amsterdam zag het enorme tekort aan huizen en de achterblijvende productie vorig jaar verder oplopen. Consultancybureau Fakton onderzocht daarom hoe meer gebouwd kan worden. 

De twintigduizend extra huizen zijn vooral woningen die naar voren zijn gehaald. Die bouwplannen waren aanvankelijk bedoeld voor de periode na 2020. Ivens: "Eigenlijk zijn we nu dat deel van ons bouwprogramma aan het opeten."

Maatregelen

Ivens bevestigt dat het hierdoor moeilijker wordt na 2020 in de zogeheten Stadsregio Plus, waar ook Haarlem, Weesp, Almere en Lelystad onder vallen, de woningbouw op het hoge productieniveau te houden. Een probleem is dat woningbouw binnen de stad steeds complexer worden. 

Ivens: "We hebben intussen drie maatregelen genomen om de versnelling kracht bij te zetten. Zo hebben we een regionaal versnellingsteam met gemeentelijke experts geformeerd. Ook zijn we gesprekken begonnen met partijen met forse grondposities, ontwikkelaars. En we werken aan een gezamenlijke lijst voor toestemming voor de bouw van de provincie Noord-Holland."

Bronnen:
Het Parool
Cobouw