Renkum eerste gemeente met Blijverslening

Renkum biedt sinds 1 maart als eerste Nederlandse gemeente de Blijverslening aan, voor huiseigenaren die langer zelfstandig in hun eigen woning willen blijven. Hoogeveen volgt op 1 april.

Gemeenten kunnen zelf bepalen of zij de Blijverslening aanbieden, en tegen welke voorwaarden. De rentes zijn laag, schrijft Vereniging Eigen Huis.

 Er is ook een consumptieve Blijverslening, maar Renkum biedt alleen de hypothecaire variant aan. Huiseigenaren die nog maar een kleine hypotheek hebben, kunnen daarmee hun hypotheek weer verhogen tot maximaal 80 procent van de WOZ-waarde. Zo kunnen inwoners van Renkum maximaal 15.000 euro lenen.

Lage rente

Leningen tot 10.000 euro moet de huiseigenaar binnen tien jaar terug betalen, tegen een rente van (momenteel) 1,3 procent. Wie tot maximaal 15.000 euro leent, krijgt twintig jaar voor aflossing, tegen 2,0 procent rente. Voorwaarde is dat de huiseigenaar met de lening de woning geschikt maakt om langer zelfstandig thuis te wonen. In Renkum geldt geen minimum- of maximum leeftijd voor de aanvrager.

Hoogeveen gaat zowel de consumptieve als de hypothecaire Blijverslening aanbieden. Voor de consumptieve lening is de verhouding tussen hypotheek en WOZ-waarde niet van belang, maar gelden wel andere voorwaarden. De aanvrager mag bijvoorbeeld niet ouder zijn dan 75 jaar. Huiseigenaren in Hoogeveen kunnen huiseigenaren maximaal 10.000 euro consumptief lenen, tegen 3,1 procent. Hypothecair kunnen zij tot 50.000 euro lenen.

Vijftig gemeenten

‘In Veenendaal komt de Blijverslening op 31 maart in de gemeenteraad aan de orde’, zegt Liesbeth Rooijmans, woordvoerder van de SVn. Deze stichting beheert het fonds met Blijversleningen voor gemeenten en provincies.

‘Delfzijl is ook al ver. Amsterdam en Haarlem onderzoeken de mogelijkheden, maar wij zien dat de besluitvorming in kleine gemeenten sneller gaat. In totaal zijn nu circa vijftig gemeenten serieus geïnteresseerd in de Blijverslening’, zegt Rooijmans.

Vereniging Eigen huis juicht de komst van de Blijverslening toe, omdat oudere huiseigenaren zo langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven.

Bron: Vereniging Eigen Huis