Rotterdam schrijft prijsvraag Wonen in Winkels uit

Gemeente Rotterdam daagt ontwerpers uit met een prijsvraag. Meer dan 600 winkelpanden staan structureel leeg, en vragen om een andere bestemming. Nu de druk op de woningmarkt oploopt worden creatieve oplossingen gezocht om winkels tot woningen te transformeren. Tot eind januari 2017 kunnen (interieur)architecten zich kandidaat stellen door hun visie te presenteren, zo meldt Rotterdam.

Losse winkelpanden in woonbuurten

Het grootste deel van de leegstaande winkelpanden is verspreid door de stad. Het zijn panden buiten de aangewezen detailhandelgebieden, zoals klassieke bakkers- en groentewinkel op de hoek. Als pandeigenaar is Gemeente Rotterdam onderdeel van het probleem. Voor de prijsvraag Wonen in Winkels zijn dertien van zulke panden geselecteerd. Het gaat om tien winkels en bedrijfsruimten in stadsdeel Noord, twee op Katendrecht en één in Charlois.

Kluswinkels

De prijsvraag bestaat uit een koperselectie en een architectenselectie. Voor de architectenselectie kunnen (jonge) architectenbureaus zich tot eind januari 2017 kandidaat stellen. Dit kan door het presenteren van een visie, ervaring en kunde met betrekking tot deze opgave. Een jury kies uit de inzendingen vijf (interieur)architecten. Op een matchmaking dayworden kopers gekoppeld aan de architecten. De kopers krijgen ieder een architectencheque van 2.000 euro om te besteden bij een van de architecten.

Echt uitgevoerd

De gemeente organiseert prijsvraag Wonen in Winkels om het probleem van de winkelleegstand te actualiseren en winkelvastgoedeigenaren op een idee te brengen. Het is volgens wethouder Schneider een uitstekend middel om “denkkracht en inventiviteit aan te boren”. Eerder werd ervaring opgedaan met de prijsvraag voor gezinsappartementen in het Lloydkwartier. Jonge architecten kregen hiermee een podium en het leidde tot veel ideeën en kennisdeling. Ook wordt het winnende ontwerp, 'De Toren van Babel' van Laurens Boodt, gerealiseerd. Volgens Schneider is dit typisch Rotterdams: “Een prijsvraag is altijd leuk, maar als ontwerpen vervolgens in een la terechtkomen, heb je er weinig aan. Rotterdam voegt er aan toe dat het winnende ontwerp ook uitgevoerd kan worden.”

Klik hier om je in te schrijven

Bron: Rotterdam