Vastgoed Actueel Rapportcijfer hypotheken

Ruim 60 procent Nederlanders geeft hypotheek een 8 of hoger

Nederlanders zijn erg tevreden over hun hypotheek. Circa 63 procent van de woningeigenaren geeft hun hypotheek een 8 of hoger. Dat komt naar voren uit de tweede NIBC Direct Happy Hypotheek Index.

In opdracht van de hypotheekverstrekker ondervroeg Kien Onderzoek in september 1.073 Nederlanders met een hypotheek. Opvallende uitkomst is dat 82 procent aangeeft dat de krapte op de woningmarkt geen effect heeft op hun huidige woonsituatie. Woningeigenaren zegen vooral tevreden te zijn omdat de hypotheek goed aansluit bij de huidige situatie (70 procent). Ook denkt ruim de helft - 51 procent - dat hij voordelig uit is met zijn hypotheek. Voor 1 op de 2 Nederlanders is de lage rente de reden om de hypotheek met een 7 of hoger te beoordelen.

Weinig inhoudelijke kennis

Respondenten met een recent afgesloten hypotheek (tot 2 jaar geleden) of die met de langstlopende hypotheken (langer dan 20 jaar) geven met respectievelijk een 8 en 8,1 het hoogste cijfer. Tevredenheid en kennis van zaken blijken wel wat uit elkaar te liggen. De ondervraagden geven hun kennis van hypotheken namelijk een gemiddeld rapportcijfer van een 6,4. Bijna een kwart (22,7 procent) geeft zichzelf een rapportcijfer van een 5 of lager. Over de kennis van de partner zijn we nog kritischer, want 35,7 procent geeft de partner een rapportcijfer 5 of lager. 

Eerst verkopen dan kopen

Het overgrote deel van de respondenten (78 procent) verwacht dat hij of zij hun woning snel kan verkopen. Daarbij denkt ruim driekwart (76 procent) dat de woning meer waard is geworden. Hetzelfde percentage verwacht dat er ook veel vraag naar de woning is. Toch zou nog niet de helft (47 procent) het aandurven om eerst een nieuwe woning te kopen voordat de oude is verkocht.

Bron: NIBC Direct, InFinance