Vastgoed Actueel Recreatiewoningen

Saneren verloederde vakantieparken dreigt duizenden dakloos te maken

Zeker 160.000 mensen zijn voor onderdak aangewezen op vakantiehuisjes en caravans op verloederde recreatieparken. Dit bemoeilijkt het 'nationaal actieplan' om een einde te maken aan illegale bewoning, criminaliteit en verpaupering op honderden vakantieparken en campings, meldt fd.nl.

Dit blijkt uit een berekening die adviseurs van bureau ZKA Leisure Consultants op verzoek van het FD hebben gemaakt. Daarin zijn zogeheten jaarplaatscampings zoals het beruchte Fort Oranje, niet meegenomen. “Wij denken echter dat het om veel meer mensen dan 160.000 gaat”, reageert voorzitter Cees Slager van Recron, de brancheorganisatie voor recreatiebedrijven. Onderdeel van het actieplan is de sluiting en sloop van tientallen vakantieparken en campings. Slager: “Die sloop is onvermijdelijk. Je kunt de mensen wel wegjagen, maar waar gaan ze naar toe?”

Arbeidsmigranten uit Oost-Europa

Er zijn allerlei groepen die voor kortere of langere tijd op een park wonen, zoals arbeidsmigranten uit Oost-Europa en asielzoekers. “Gemeenten weten zich geen raad met deze groepen en wenden zich tot parkeigenaren. Zij kunnen zo hun kas vullen en het einde van hun bedrijf nog jaren uitstellen”, stelt Slager.

De doelgroep is echter veel groter. Er zijn ook mensen die vanwege de woningnood geen huis kunnen vinden op de reguliere woningmarkt. Dan zijn er nog pensionado's die vanwege de lage woonlasten op een park zijn gaan wonen. Of mensen die vanwege een echtscheiding of verbouwing tijdelijk onderdak zoeken op een vakantiepark. “En er zijn mensen die graag al dan niet tijdelijk van de radar van de overheid willen verdwijnen, zoals illegalen”, zegt een woordvoerder van de gemeente Zundert, waar eerder de beruchte camping Fort Oranje is ontruimd.

Top over vakantieparken

Eind deze maand is er onder regie van het ministerie van Binnenlandse Zaken een landelijke top over vakantieparken, zegt een woordvoerder. Ministerie, provincies, gemeenten en het bedrijfsleven praten daar over maatregelen in het kader van het eerder aangekondigde nationaal actieplan.

Enorme opgave

Er wacht een enorme opgave, zo blijkt uit onderzoek van ZKA Leisure Consultants. Zo is 34 procent van de campings en vakantieparken 'niet vitaal'. “Dat wil zeggen: te weinig toekomstperspectief en te lage kwaliteit in de recreatiesector. Als we dat vertalen naar een landelijk beeld, betekent het dat er bijna 1.500 parken niet vitaal zijn in Nederland“, zegt ZKA-adviseur Merlijn Pietersma.

Volgens Recron is de oorzaak tweeledig. Enerzijds vieren Nederlanders liever vakantie in het buitenland. “We hebben onze concurrentiepositie op prijs verloren. Je kunt tegenwoordig voor drie tientjes naar Barcelona vliegen”, zegt Recron-voorzitter Slager. Anderzijds hebben veel ondernemers zich niet snel genoeg aangepast, zegt Slager. “Waarom ze niet hebben geïnvesteerd? De marges zijn gedaald en banken willen niet meer financieren.”

'Ongeveer 900 parken'

Een toevloed van arbeidsmigranten en de groeiende woningnood in vrijwel het hele land biedt ondernemers aan de onderkant van de markt een nieuw verdienmodel, ziet adviesbureau ZKA. Op ongeveer 60 procent van alle niet-vitale campings en vakantieparken komt 'in mindere of meerdere mate' permanente en deeltijd-bewoning voor. “Dat zijn ongeveer 900 parken, oftewel ongeveer 160.000 bedden”, rekent Merijn Pietersma van het ZKA voor. “Hierop handhaven betekent het probleem verplaatsen naar de buurgemeentes.”

Het ministerie van Binnenlandse Zaken weet niet of alle cijfers van ZKA 'in overeenstemming met de werkelijkheid zijn'. Vooruitlopend op de top eind deze maand heeft het een eigen, onafhankelijk onderzoek ingesteld, laat een woordvoerder weten.

Bron: FD