Vastgoed Actueel Sociale huurwoning

'Scheefwoner moet meer gaan betalen voor zijn huurwoning'

Mensen die in een sociale huurwoning blijven terwijl zij daar eigenlijk te veel voor verdienen, moeten een flinke huurverhoging krijgen. Dat vinden CDA, VVD, D66 en ChristenUnie, de vier coalitiepartijen in de Tweede Kamer.

De huur voor een sociale huurwoning mag nu met maximaal 5,4 procent per jaar stijgen. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen dat dit sneller kan.

Extreme gevallen

In ‘extreme gevallen’, waarin mensen in een sociale huurwoning een inkomen van 80.000 tot 100.000 euro hebben, moet het zelfs mogelijk worden om de huur in één keer op te schroeven naar de maximale huurprijs van 710 euro per maand. Dat maximum geldt overigens voor mensen met een inkomen onder de 41.000. Mensen met een hoger inkomen, scheefhuurders dus, betalen vaak al meer dan 710 euro voor een sociale huurwoning, omdat hun huur vaak meer omhooggaat dan mensen met een inkomen onder de grens van 41.000 euro.

Mensen die 500 euro per maand betalen lopen dus kans op een huurverhoging van 40 procent, ruim 200 euro per maand.

Vrije sector

De coalitiepartijen hopen dat zogenoemde scheefwoners - huurders van een sociale huurwoning die meer dan 41.000 euro per jaar verdienen - door de maatregel eerder verkassen naar een huurwoning in de vrije sector of koopwoning. Landelijk wonen in 18 procent van de sociale huurwoningen mensen die eigenlijk een te hoog inkomen hebben voor zo'n woning (dat cijfer is uit 2016).

Scheefwoners

"Het kan niet zo zijn dat woningzoekenden die lang op de wachtlijst staan en recht hebben op een sociale huurwoning, worden opgehouden door mensen die met een te hoog inkomen een goedkope huurwoning bezet houden", zegt CDA-Kamerlid Erik Ronnes. "Dat frustreert de doorstroming en zorgt ervoor dat de woningmarkt niet goed functioneert."

Reacties oppositie, Woonbond en Aedes

PvdA-Kamerlid Nijboer noemt het plan "een harde klap, midden in het gezicht van de middeninkomens". Hij vindt het onbegrijpelijk en onfatsoenlijk om "niets te doen aan het woningtekort", maar wel de huren in een aantal gevallen met 40 procent te verhogen.

Ook directeur Jansen van de Woonbond spreekt van een ondoordacht en slecht plan. Volgens hem is er sprake van de zoveelste greep in de achterzak van huurders in korte tijd.

Aedes, de koepel van woningcorporaties, zegt dat het voor scheefhuurders vaak moeilijk is om door te stromen. "Het aanbod in de vrije sector is beperkt. Woningen met een huur onder de 1000 euro zijn moeilijk te vinden", zegt een woordvoerder. "Geschikte koopwoningen zijn vaak niet betaalbaar en het is moeilijk voor deze mensen om een hypotheek te krijgen."

Ollongren

Het plan van de coalitiepartijen werkt ook de andere kant op: de huur moet versneld omláág kunnen als het gezinsinkomen daalt, bijvoorbeeld wanneer de kostwinner werkloos wordt. De coalitiepartijen vragen minister Ollongren van Binnenlandse Zaken om met de woningcorporaties en huurdersorganisaties afspraken te maken.

"Woningcorporaties moeten zich kunnen beperken tot hun kerntaak: het huisvesten van mensen met een kleine portemonnee," zegt VVD'er Daniël Koerhuis. "Als een bewoner van zo'n woning ineens meer gaat verdienen is dat prachtig. Daar moet alleen wel tegenover staan dat je dan op zoek gaat naar een meer passende woning in het middensegment."

Bron: NOS en het Parool