Staatssecretaris Snel: belastingvoordeel huiseigenaren is rare bonus

De belastingkorting die woningeigenaren met een (bijna) afgeloste hypotheek krijgen, is niets meer dan een rare bonus. Dit zegt staatssecretaris Menno Snel van D66 tegen NU.nl. Het nieuwe kabinet denkt dat de belastingkorting, ofwel de Wet Hillen, onhoudbaar gaat worden en wil het afschaffen. Dit plan kan echter op veel weerstand rekenen.

Rutte III wil de Wet Hillen over een periode van zo’n dertig jaar uitfaseren, waarschijnlijk vanaf 2019. Als de korting in 2048 helemaal is geschrapt, levert dat de schatkist structureel ruim 1 miljard euro op.

Aflosboete

Het afschaffen van de Wet Hillen wordt door sommigen een ‘aflosboete’ genoemd, maar dit is volgens Snel misleidend. De Belastingdienst heeft deze fiscale bijtelling ooit ingevoerd, omdat de fiscus ervan uitgaat dat er inkomsten uit de eigen woning worden behaald. Hierover moet belasting worden betaald. Is de eigenwoningaftrek hoger dan de hypotheekaftrek, dan krijgt de huiseigenaar compensatie. “De term 'aflosboete' suggereert dat iemand een straf krijgt voor aflossen. Dat is niet zo, je kreeg vroeger een bonus. Het is nog steeds zo dat wanneer je minder leent, dat financieel gunstig is”, zo vertelt de staatssecretaris aan NU.nl.

Vermogenden profiteren

De Nederlandsche Bank (DNB) concludeerde donderdag tijdens een hoorzitting over de wet dat vooral vermogenden van de maatregel gebruikmaken en steunt de kabinetsplannen. Dit bleek ook uit de door Snel meegeleverde cijfers. Zo scheelt de Wet Hillen mensen met een huis van meer dan een miljoen zo’n 17.000 euro:

Als het gaat om leeftijdscategorieën, lijken de babyboomers het meest te profiteren:

Weerstand

De afschaffing kan van links en rechts op veel weerstand rekenen. Zo sprak VVD-prominent Hans Wiegel zich er tegen uit, omdat huiseigenaren die netjes hun hypotheek hebben afgelost zouden worden gestraft. Hoogleraar fiscale economie Leo Stevens noemde het een ‘houtje-touwtjebeleid’ en pleit ervoor dat het kabinet eerst met een uitgebreid plan voor de woningmarkt komt in plaats van de Wet Hillen direct te schrappen.

Onder andere 50Plus vindt dat vooral ouderen onevenredig hard worden geraakt, omdat hier meer mensen bij zitten die hun huis in de loop der jaren hebben afgelost. 50Plus Kamerlid Martin van Rooijen heeft uit ‘symbolisch protest’ vijftien uur spreektijd aangevraagd tijdens de wetsbehandeling volgende week dinsdag in de Tweede Kamer.

Bron: NU.nl, Business Insider.