Troubled-couple-has-dispute-an-48854822

Het wordt voor starters steeds moeilijker een huis te kopen, zeker als er ook nog sprake is van een studieschuld. Dit signaleert de Organisatie van Financiële Dienstverleners. Ook huurders en doorstromers zitten regelmatig klem en krijgen geen  (nieuwe) hypotheek.

Het wordt voor starters steeds moeilijker een huis te kopen, zeker als er ook nog sprake is van een studieschuld. Dit signaleert de Organisatie van Financiële Dienstverleners. Ook huurders en doorstromers zitten regelmatig klem en krijgen geen (nieuwe) hypotheek.

De OvFD trekt aan de bel en heeft deze week een brief gestuurd naar Kamercommissie Wonen en Rijksdienst om een aantal zorgpunten kenbaar te maken. Op woensdag 1 juli vindt het Algemeen Overleg Hypotheekverstrekking plaats. “Ondanks het feit dat het herstel op de woningmarkt zich overtuigend doorzet, hebben we – als vertegenwoordiger van de hypotheekadviseurs – toch belangrijke zorgpunten”, stelt de OvFD in de brief.

Starters

Volgens de OvFD wordt het voor starters – gezien het feit dat het maximum te lenen hypoteekbedrag (steeds) verder omlaag gaat en de jaarlijkse aanscherping van de inkomensnormen (LTI) – steeds moeilijker om een huis te kopen. Vanwege de lagere LTV moet teveel eigen geld worden ingebracht, terwijl starters niet of nauwelijks de kans hebben gekregen om voor dit doel te sparen. Met ingang van 1 januari 2016 mag de maximale hypotheek 102 procent van de waarde van het huis bedragen en dat gaat naar 100 procent.

Voor een huis van 200.000 euro moet vanaf 2018 ongeveer 12.000 euro aan spaargeld beschikbaar zijn (in 2016 was dat 8.000 euro). “Voor net afgestudeerden met een studieschuld is het helemaal onmogelijk om een huis te kopen.”

Salaris

Het is volgens de OvFD jammer dat voor wat betreft de inkomensnormen uitsluitend wordt gekeken naar het huidige salaris en niet naar de toekomstverwachtingen. “Via maatwerk zou dit mogelijk moeten zijn, maar dat is in de praktijk bijna onmogelijk. Deze starters kunnen dus ook niet profiteren van de huidige lage hypotheekrente.”

Van huren naar koop

Ook huurders die graag een huis willen kopen lukt het lang niet altijd om een hypotheek te krijgen en ze zitten daarmee vast in een huurwoning, terwijl bij de huidige lage hypotheekrente een koopwoning voor lagere woonlasten zou zorgen. “Als adviseurs hebben wij dagelijks te maken met mensen die een huis willen kopen, nu een hoge – en jaarlijks stijgende – huur betalen en geen hypotheek tegen (veel) lagere maandlasten kunnen krijgen.”

Kleiner wonen

De OvFD signaleert ook dat huizenbezitters met een bestaande hypotheek die een kleiner huis willen kopen tegen een lagere hypotheek, tegen belemmeringen aanlopen. “De vreemde situatie ontstaat dan dat ze op basis van de wettelijke uitzondering de huidige, hogere hypotheek wel mogen oversluiten zonder te verhuizen, maar bij verhuizing naar een goedkopere woning geen lagere hypotheek mogen afsluiten.”

Deze mensen besluiten volgens de OvFD om niet te verhuizen of de bestaande hoge hypotheek met hoge rente maar mee te nemen naar de nieuwe woning. Ze blijven daardoor soms meer dan het dubbele betalen omdat ze geen hypotheek kunnen krijgen voor een goedkopere woning.

Bron: OvFD