Vastgoed Actueel Wonen in grote steden

Steeds meer bewoners 4 grote steden verlaten hun stad

Steeds meer mensen verlaten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag om te gaan wonen in de kleinere omliggende steden. Dit blijkt uit onderzoek van het Kadaster naar het verhuisgedrag van bewoners uit de vier grote steden.

Omliggende steden meer in trek

Bewoners uit de vier grote steden kopen de laatste jaren steeds vaker een huis buiten hun eigen stad. Utrechters kopen het minst in eigen stad, slechts 39 procent koopt een huis buiten de stad. Op de tweede plek staat Rotterdam, met 37 procent stadverlaters. Hagenaars zijn het meest honkvast: 28 procent vertrekt naar buiten de stad. De ontwikkeling in Amsterdam wijkt af van de andere grote steden. In de crisisperiode daalde het aantal Amsterdammers dat een woning kocht buiten de stad. Sinds 2015 draaide de ontwikkeling en steeg dit aantal weer. De afgelopen maanden kochten Amsterdammers voor 38 procent buiten hun stad. 

Minder woningverkopen

Hoewel omliggende steden meer in trek zijn, worden nog steeds de meeste woningen in de vier steden gekocht door de inwoners zelf. Wel nam vanaf 2015 het aantal verkopen in de vier grote steden minder snel toe. Vanaf 2017 lag de groei in de vier steden zelfs onder die van de rest van Nederland. Ondanks deze daling, ligt het aantal eigendomsoverdrachten in de grote steden ver boven de jaren voorafgaand aan de crisis.

Verschil in gemiddelde woningprijs met Nederland

 

Meer weten? Lees het volledige onderzoek van het Kadaster.