Rotterdam woningen Vastgoed

Steeds meer kopers kiezen Rotterdam, maar verkopers verlaten vaker de stad

Rotterdam is in trek als woonstad. Volgens Colliers International trekken vooral jonge huishoudens massaal naar het centrumgebied van de Maasstad vanwege de betaalbaarheid én de hippe uitstraling. 

In Amsterdam en Utrecht betalen zij al gauw €4.300 tot €6.500 per m2 woonruimte in de buurt van het centrum. In Blijdorp is de prijs slechts €3.150 per m2. Deze forse prijsverschillen leiden ertoe dat steeds meer mensen Rotterdam zien als de meest aantrekkelijke stad in de Randstad. Dit blijkt uit het rapport over de Rotterdamse woningmarkt van Colliers ternational.

Schiedam ‘the place to be’

Hoewel veel huishoudens uit de Randstad naar Rotterdam verhuizen, kiest de gemiddelde Rotterdamse woningverkoper steeds vaker voor een andere woonplaats. Inmiddels verlaat bijna 6 op de 10 huizenverkopers de stad, terwijl dit twee jaar geleden nog de helft was. Opvallend is vooral de verandering in de keuze voor een nieuwe woonplaats. Rotterdammers gingen eerder vooral naar Capelle aan den IJssel, Ridderkerk en Barendrecht. Nu is Schiedam ‘the place to be’. In 2013 vertrok 2,3% naar Schiedam en dit percentage is gestegen tot 7%.

Bouwvergunningen bijna verdubbeld

Door de sterke toestroom van nieuwe huishoudens zien ontwikkelaars hun kans schoon. In een jaar tijd is het aantal verstrekte bouwvergunningen bijna verdubbeld. In 2018 worden voor het eerst weer meer woningen bijgebouwd dan de jaarlijks verwachte huishoudensgroei die voorspeld wordt door het CBS. Alleen is de populariteit van Rotterdam niet meegenomen in deze cijfers. Hierdoor komen er meer huishoudens bij dan verwacht. In de komende twee tot vijf jaar is het noodzakelijk dat de gemeente op zoek gaat naar nieuwe woonlocaties.

Compliment

In de zoektocht naar bouwlocaties verdient Rotterdam een compliment, aldus Colliers. Door bouwen in de hoogte toe te staan, kan de vraag voor een groot deel binnen de stad worden opgevangen. Een strategie die werkt. De woningen die in het centrum worden bijgebouwd, zijn een goed alternatief voor de bestaande woningen in het centrum. In andere grote steden wordt vooral naar een oplossing gezocht in stadsuitbreiding. Een nieuwe woning in het buitengebied is geen echt alternatief voor huizenzoekers die een voorkeur hebben voor het centrum. Daarom blijft daar een tekort aan woningen in het centrum bestaan. Met nog hogere prijzen als gevolg.

Goede kansen voor beleggers

De Rotterdamse woningmarkt biedt enorm veel kansen voor beleggers. Niet alleen stijgen de woningprijzen, ook de huurprijzen gaan in een rap tempo omhoog. Alleen al in 2017 steeg de gemiddelde huurprijs met 7,6%. Daarnaast ontwikkelt de stad zich positief. Door de toestroom van nieuwe en vaak hoogopgeleide huishoudens krijgt de stad meer kapitaalkrachtige huishoudens. Een goede basis voor verdere huur- en waardegroei.

Bron: Vastgoedjournaal