Steeds minder mensen kiezen voor NHG-regeling

Het aantal huizen dat wordt gekocht met een Nationale Hypotheek Garantie is de afgelopen jaren gedaald van 88% in 2012 naar 69% dit jaar. Dit blijkt uit cijfers van de stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), de organisatie achter de NHG-regeling.

Met de NHG-regeling ontlopen huizenkopers het risico met een restschuld te blijven zitten, bijvoorbeeld wanneer ze hun huis moeten verkopen terwijl dat onder water staat. Vanwege die zekerheid bieden hypotheekverstrekkers vaak een rentekorting die kan oplopen tot 0,6 procent. In ruil voor de voordelen vraagt de WEW een premie van 1 procent van de aankoopwaarde.

Starters

De WEW noemt de ontwikkeling problematisch. „Hoe minder mensen een NHG-hypotheek afsluiten, hoe kleiner ons vangnet wordt”, zegt de woordvoerder van de stichting WEW, Maarten van Hasselt, tegen het NRC. Door de stijgende huizenprijzen en het maximale toegestane hypotheekbedrag, dat maximaal 100 procent van de woningwaarde mag zijn, kiezen met name starters er steeds vaker voor een hypotheek zonder NHG af te sluiten. Want ondanks het feit dat de NHG-premie zichzelf gedurende de looptijd van de hypotheek terugverdient, vinden startende huizenkopers het aanvankelijke bedrag te hoog.

Stijging NHG-grens

De WEW maakte donderdag dat de maximale waardegrens voor huizen die in aanmerking komen voor de NHG volgend jaar stijgt naar 265.000 euro, een toename die gebaseerd is op de stijgende huizenprijzen. Nu ligt de grens nog op 245.000. Voor woningen waarbij geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen, gaat de grens zelfs nog wat verder omhoog. Dan kan volgend jaar maximaal 280.900 euro worden geleend.

Tweeverdieners

Hiernaast maakte minister van Wonen Ronald Plasterk donderdag bekend dat tweeverdieners volgend jaar wat meer mogen lenen als ze een huis willen kopen. Dan mag voor het bepalen van de hypotheek 70 procent van het inkomen van de minst verdienende partner worden meegeteld, terwijl dit percentage momenteel op 60 procent ligt. Over een paar jaar moeten beide inkomens van tweeverdieners volledig gaan meetellen bij een aanvraag voor een hypotheek.

Bron: nu.nl, NRC.