Stijging hypotheekrente niet waarschijnlijk

De Hypotheekshop acht een stijging van de hypotheekrente op korte termijn niet waarschijnlijk. De oplopende spanning in de wereld lijkt volgens de keten de belangrijkste aanzet voor de ingezette daling van de kapitaalmarktrente. Een die spanning neemt eerder toe dan af.

In een analyse van de hypotheekrentes ziet De Hypotheekshop een duidelijke koerswijziging bij de grootbanken. De vier grootbanken zetten met scherpe posities de aanval in. Dat doen ze met name op 10 jaar vast (NHG), het belangrijkste segment voor banken. Op 20 jaar vast is het verschil met pensioenfondsen en verzekeraars minder groot geworden. Hiermee lijken de grootbanken klaar voor de voorjaarspiek van de komende maanden.”

Aanval grootbanken

Rabobank begon het renteoffensief begin april met de introductie van de BasisHypotheek. ING en ABN Amro reageerden binnen een paar dagen met een verlaging van hun tarieven. “Afgelopen zaterdag sloot SNS Bank de rij met eveneens een flinke verlaging. Als gevolg van de concurrentiestrijd en lage marges op 10 jaar vast zien we dat sommige andere aanbieders zich meer op de langere rentevaste perioden zijn gaan richten.”

Bron: De Hypotheekshop