Vastgoed Actueel woningwaarde

'Taxateur moet voorzichtiger zijn met koppelen marktwaarde aan koopprijs'

Marktwerking zorgt ervoor dat veel woningen voor fors meer geld verkocht worden dan ze waard zijn. Kun je dan nog spreken van een ‘gepaste financieringswaarde’ om als onderpand te dienen bij een bank? Die vraag stelt Robbert Geerlings, sinds een maand secretaris van de Stichting VastgoedManagers-Expert (VGME) in een interview op de website van VGME. 

'Geen huizen onder water meer' 

In het interview stelt hij dat de waarde van een woning reëel moet zijn om als onderpand te dienen bij een bank. Daarom zouden taxateurs voorzichtiger moeten zijn met het koppelen van de marktwaarde aan de koopprijs. “We willen geen huizen onder water meer. Taxateurs worden tegenwoordig beter en strenger gecontroleerd, dat is een goede zaak. Maar marktwerking bepaalt óók de waarde van de woning. Bij een taxatie wordt de marktwaarde vaak gekoppeld aan de koopprijs. De vraag is dus wat de gepaste financieringswaarde is, zodat de banken de risico’s beperken en bewoners niet in de schulden komen.”

Risico op inzinking groter

Volgens Geerlings wordt het risico op een inzinking van de woningmarkt steeds groter. “Na zo’n oververhitte markt komt er altijd een ommekeer. Het is een terugkerende marktbeweging en een samenspel van verschillende krachten. Na 2008 hadden we zo’n 8 jaar dat mensen hun huis niet kwijtraakten. Nu is de vraag naar woningen ongekend groot, mede door de lage hypotheekrente en maatregelen van de overheid. Ik verwacht wel een tegenreactie. Dan zal duidelijk worden of het vangnet van de banken en overheden heeft gewerkt.”

Makelaar moet blijven vernieuwen

Geerlings constateert verder dat het hele proces van aan- en verkopen in ontwikkeling is. “Er ontstaan creatieve concepten en nieuwe verhuur- en verkoopformules. Vanuit onze beheertak zien we veel mutaties. Vastgoedbeheerders zijn drukker met het verwerken van eigendomswisselingen. Huiseigenaren verkopen steeds vaker zelf, dus een makelaar moet op vernieuwende wijze toegevoegde waarde bieden.”

Bron: InFinance en VGME