Vastgoed actueel - zorgwoningen

Tekort aan zorgappartementen blijft groeien

Het tekort aan vrije sector zorgappartementen in Nederland blijft groeien. Door de sterke vraag iss het tekort opgelopen tot 32.000 appartementen. Als er niet wordt bijgebouwd, loopt dit tekort op tot circa 52.000 woningen in 2040. Doordat senioren momenteel minder snel verhuizen vanwege een gebrek aan passend aanbod, wordt de doorstroom op de woningmarkt geremd. Dit blijkt uit onderzoek van internationaal vastgoedadviseur CBRE.

Het tekort aan vrije sector zorgappartementen in 2040 beperkt zich niet tot de Randstad en ligt verspreid over heel Nederland. De grootste concentraties met tekorten in 2040 liggen in de COROP-gebieden Utrecht, Groot-Amsterdam, Groot-Rijnmond, Veluwe en diverse gedeelten in Noord-Brabant. Dit geeft de noodzaak aan van investeringen in vrije sector zorgappartementen door het gehele land.

In het onderzoek is op gemeentelijk niveau onder andere rekening gehouden met het aantal ouderen, de hoeveelheid thuiszorgindicaties, de verhuisgeneigdheid, de huidige woonsituatie van 65+ers (koop, sociaal of vrije sector), het besteedbaar inkomen en het bestaande aanbod vrije sector zorgappartementen.

"Om het groeiende tekort aan te pakken en de doorstroom van de woningmarkt te stimuleren moeten er nieuwe zorgappartementen ontwikkeld worden die aansluiten bij de woonwensen van ouderen. Als beleggers, ontwikkelaars en zorginstellingen de handen in één slaan kunnen zij gezamenlijk inspelen op de groeiende vraag in de markt en het aanbod zorgappartementen sterk vergroten," zegt Jeroen Hermus, Director Healthcare van CBRE.

Zorgvastgoed

Steeds meer beleggers zien kansen in het investeren in zorgvastgoed, waaronder vrije sector zorgappartementen. In de eerste helft van 2018 werd ruim 345 miljoen in zorgvastgoed geïnvesteerd, een stijging van 48 procent ten opzichte van het eerste half jaar van 2017. Het totale volume dat door beleggers in deze sector in 2017 werd geïnvesteerd bedroeg EUR 631 miljoen. Circa 40 procent van het vastgoed dat in de eerste helft van 2018 werd verkocht, was in eigendom van zorginstellingen. Circa 30 procent van het vastgoed is verkocht aan buitenlandse investeerders.

Het nieuwe CBRE HealthCare rapport is hier te vinden.

Bron: CBRE