In tien jaar verdubbeling van eenpersoonsbedrijven in grote steden

Het aantal eenpersoonsbedrijven in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht is in tien jaar meer dan verdubbeld. In 2007 waren er 81.000 eenpersoonsbedrijven, in 2017 stond de teller op 165.000. In de rest van Nederland was er sprake van een groei van 79 procent, zo meldt het CBS.

Hoewel het aantal bedrijven met meer dan één werkzame persoon in de vier grote steden met 5 procent groeide, daalde het landelijke gemiddelde met drie procent. Het CBS meldt hiernaast dat op 1 januari van dit jaar 17 procent van alle bedrijven in de vier grote steden is gevestigd, een stijging van 15 procent ten opzichte van 2007.

Grootste groei in Utrecht

Van de vier grote steden is Utrecht de gemeente waar het aantal eenpersoonsbedrijven procentueel het hardst is gegroeid. Het aantal Utrechtse eenpitters nam met 135 procent toe, van 9,4 duizend in 2007 tot 22,1 duizend in 2017. In Amsterdam is juist de groei van bedrijfsvestigingen met twee tot tien (+10 procent) en tien of meer werkzame personen (+34 procent) hoger dan bij de andere drie steden. Absoluut gezien nam het aantal bedrijfsvestigingen in Amsterdam duidelijk het meest toe (+41 duizend), bijna evenveel als in de andere drie gemeenten samen (+46 duizend).

Meeste bedrijfsvestigingen in Amsterdam

Amsterdam had op 1 januari 2017 ongeveer 3,5 keer meer bedrijfsvestigingen dan de vierde stad van Nederland Utrecht (95,4 duizend om 27,5 duizend). Op plek twee staat Rotterdam (46,2 duizend) en op drie Den Haag (40,4 duizend). Rotterdam heeft naar verhouding de meeste bedrijven met tien of meer werkzame personen (6,4 procent), Den Haag de minste (3,3 procent).

Veel nieuwe organisatieadviesbureaus en financiële holdings

Vooral eenpersoonsorganisatieadviesbureaus (+13,4 duizend) en financiële holdings (+6,5 duizend) werden de afgelopen tien jaar vaak in de vier grote steden opgericht. Daarna volgen algemene bouwbedrijven (+5,8 duizend), industrieel ontwerpbureaus (+4,9 duizend) en webwinkels (+4,3 duizend). Procentueel groeiden van deze vijf de webwinkels met afstand het hardst met een verzevenvoudiging in aantal.

Organisatieadviesbureaus zijn de grootste groeier voor eenpersoonsbedrijven in zowel Amsterdam, Rotterdam als Utrecht. Alleen in Den Haag staat de algemene bouw bovenaan. Financiële holdings staan in Amsterdam en Rotterdam op plek twee en in Utrecht en Den Haag op drie. Webwinkels staan op positie vijf in drie gemeenten en in Den Haag op plek vier.

Bron: CBS