Vastgoed Actueel WOZ-waarde

'Tientallen gemeenten hebben geen goed beeld van WOZ-waarde huizen'

26 gemeenten (in totaal meer dan 360.000 koopwoningen) hebben afgelopen jaar een onvoldoende gekregen voor het vaststellen van de WOZ-waarde. Dat meldt de NOS.

In de afgelopen vier jaar zijn bijna 100 gemeenten (in totaal 1,5 miljoen koopwoningen) door de Waarderingskamer op de vingers getikt. Dat blijkt uit documenten die de NOS heeft verkregen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Onduidelijk is in hoeveel procent van de gevallen de WOZ-waarde onjuist is vastgesteld.

In veel gevallen hadden de betrokken gemeenten geen goed beeld van de huizen die op hun grondgebied stonden, blijkt uit rapporten van de toezichthouder. Ze hadden bijvoorbeeld oppervlakten of bouwjaren fout, of wisten niet of er wel of geen garage of dakkapel aanwezig was. Ook gegevens over de kwaliteit van de buurt of het onderhoud van woningen ontbraken vaak. Die zijn belangrijk om te schatten hoeveel een huis waard is.

WOZ-waarde ook voor huurders van belang

De WOZ-waarde wordt gebruikt voor de onroerende zaakbelasting, maar ook bij de inkomstenbelasting en de berekening van huurprijzen. Bij de verkoop van een huis kan de WOZ-waarde ook belangrijk zijn, omdat kopers er zeker van willen zijn dat ze niet te veel betalen. Ook voor huurders is een juiste WOZ-waarde van belang: de waarde kan worden meegenomen in de berekening van de huurprijs. "Het is daarom belangrijk dat de WOZ-waarde klopt", zegt directeur Jan Gieskes van de Waarderingskamer. "Zowel voor de overheid als voor burgers."

'Het gaat wel steeds beter'

"Het gaat over het algemeen wel steeds beter", zegt directeur Gieskes van de Waarderingskamer. "Maar daarvoor is voortdurend druk nodig. Gemeenten proberen heel hard om kosten te besparen. Maar als je te veel bezuinigt, gaat dat ten koste van de kwaliteit van de taxaties." In 2014 waren er nog 52 gemeenten met een onvoldoende.

Michel Uylen van Previcus Vastgoed, dat mensen bijstaat die bezwaar maken tegen hun WOZ-beschikking, ziet het vooral fout gaan waar gemeenten gaan samenwerken. "Kleine gemeenten worden opgeheven en gaan samenwerken, maar daardoor gaat kennis verloren."

Eén of twee sterren

De Waarderingskamer beoordeelt alle gemeenten op een tot vijf sterren. Een of twee sterren is een onvoldoende: bij één ster mag een gemeente zelfs geen WOZ-belasting innen. "Dat kost een gemeente heel veel geld", zegt Gieskes. Dat was bij geen van de 26 gemeenten het geval.

Bij een tussentijdse beoordeling in november vorig jaar kregen zes gemeenten één ster: Blaricum, Eemnes, Laren, Meierijstad, Stichtse Vecht en Weesp. Die gemeenten konden de problemen in de maanden daarna voldoende oplossen om toch de WOZ te mogen innen. Van die gemeenten hebben Stichtse Vecht en Weesp wel nog een onvoldoende.

 

Geen goede weergave

In rapporten die de NOS opvroeg doet de Waarderingskamer uit de doeken wat er allemaal mis is bij de bewuste gemeenten. In Dordrecht is de informatie die de gemeente over huizen heeft bijvoorbeeld "in veel gevallen geen goede weergave van de werkelijke situatie", oordeelt de Waarderingskamer. Dat wist de gemeente al, maar die deed niet genoeg; daarom vond de Waarderingskamer "nader onderzoek naar de kwaliteit van de taxaties niet relevant". Dat is ook het geval in Hendrik-Ido-Ambacht.

In Weesp en Stichtse Vecht is ook veel mis met de taxaties, oordeelt de Waarderingskamer. De gemeenten hebben geen goed beeld van wat voor soort huizen er eigenlijk op hun grondgebied staan. Uiteindelijk mocht de gemeente wel de WOZ-belasting innen, omdat "het op orde brengen (...) niet op korte termijn mogelijk is". "Als een gemeente geen WOZ-belasting mag innen, heeft dat natuurlijk heel grote gevolgen", zegt Gieskes.

In andere gemeenten met een onvoldoende gaat het minder slecht. Zo is de WOZ in Heerde over het algemeen op orde, maar zijn er wel onduidelijkheden in de onderliggende gegevens. Sommige gegevens blijken bij nader onderzoek niet te kloppen.

Grote steden

In de grote steden - Amsterdam, Rotterdam en Utrecht - gaat ook niet alles goed, hoewel die gemeenten geen onvoldoende krijgen. Zo heeft Amsterdam, dat al langer worstelt met de WOZ, nog problemen met het taxeren van bedrijfspanden. Rotterdam had ook moeite met het taxeren van woningen. Ook de WOZ-taxatie in Utrecht "kan worden verbeterd".

‘Verschil verkoopprijs en WOZ-waarde soms wel 30 à 40 procent’

Frits Markus, voorzitter van de vakgroep Wonen bij makelaarsvereniging NVM, ziet vaak WOZ-waarden die niet kloppen. "Soms zien we verschillen van 30 à 40 procent tussen de verkoopprijs en de WOZ-waarde", zegt Markus. Vaak ligt de WOZ-waarde dan lager: dat lijkt gunstig, maar is lastig bij de verkoop van een huis. "Als de WOZ-waarde veel lager is, dan worden daar wel vragen over gesteld", zegt hij. Dat veel gemeenten het nog altijd niet op orde hebben noemt hij spijtig. "Je mag erop rekenen dat de WOZ-waarde een goed beeld geeft."

Bekijk de reacties van gemeenten met een onvoldoende op NOS.nl.