Vastgoed actueel - Rotterdam

Tijdelijke huurwoningen voor starters in Rotterdam

De bouw van 1.500 tot 3.000 huurwoningen die hooguit tien jaar blijven staan, dient als oplossing om de ernstigste woningnood onder Rotterdamse starters te remmen. Dit plan van de Rotterdamse coalitiepartij PvdA lijkt morgen in de gemeenteraad op een meerderheid te kunnen rekenen. Dat schrijft het AD op haar website. 

''Het probleem op de woningmarkt is zo urgent, er moet nú iets gebeuren'', zegt PvdA-fractievoorzitter Co Engberts. ''De huren in de vrije sector zijn geëxplodeerd en koopwoningen gaan 25 procent boven de vraagprijs weg, de druk moet er echt af. We verliezen mensen die de stad uit trekken of hier niet eens kunnen komen wonen.'' Vooral starters, alleenstaanden, agenten, leraren en statushouders zouden kans moeten maken op de kant-en-klare huizen, met huren rond 600 euro.

De appartementen moeten komen op plekken die al zijn aangewezen voor woningbouw, maar nog braak liggen door stroperige procedures. Te denken valt aan Merwevierhavens, Smeedslandseweg, een strook grond naast de Tweebosbuurt, bij het Mallegat en een terrein naast de Willem de Kooningacademie in het centrum, zegt Engberts.

Positief

Zijn partij lijkt voldoende steun te hebben voor het plan. Al wil bouwwethouder Bas Kurvers (VVD) pas morgen in de begrotingsraad - als het voorstel op tafel ligt - officieel reageren, stadhuisbronnen zeggen dat hij er positief tegenover staat. Het zou, gezien de oververhitte bouwmarkt, een welkome bijdrage zijn aan de 18.000 woningen die het stadsbestuur heeft beloofd in de komende vier jaar.

Amsterdam, Texel, Leiden en Utrecht zijn Rotterdam voorgegaan met tijdelijke woningen. Meestal zijn het plaatselijke corporaties die de tijdelijke woningen laten bouwen en verhuren. De PvdA wil dat er al in 2019 wordt gestart met het plaatsen van de prefabwoningen. Van bestelling tot sleuteloverdracht hoeft slecht een paar maanden te duren, zeggen fabrikanten van de kant-en-klare huizen.

Bron: AD