Vastgoed Actueel Groningen

Tot 70% van Groningse woningen boven vraagprijs verkocht

Groningen kent steeds minder te koop staande woningen. En ondanks dat de prijzen omhoog schieten, zijn woningkopers bereid om nog meer te bieden. "Zestig tot zeventig procent van de woningen gaat voor meer dan de vraagprijs weg. Dat is uitzonderlijk", vertelt Jan Palland van Makelaardij Groningen aan Dagblad van het Noorden. Palland is voorzitter van de Groninger afdeling van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en ziet dat het aanbod met name het laatste halfjaar opdroogt.

De situatie ontstaat door een combinatie van factoren. De aantrekkende economie voorop. De lage hypotheekrente speelt ook een grote rol. Palland merkt dat kopers bereid zijn meer te bieden. "Als je vijf, zes keer achter het net gevist hebt, doe je er de zevende keer geld bij. Met rentestanden van 2, 3 procent kost 10.000 euro extra lenen per maand niet zoveel." De gemiddelde verkooptijd van een huis in de stad Groningen is 22 dagen. Twee jaar geleden was dat nog 45. Het landelijk gemiddelde voor verkooptijd ligt nu op 63 dagen.

Wie lukt het nog om een huis te kopen in de stad? Palland merkt dat het de laatste tijd steeds meer voorbehouden is aan de mensen met geld. "Wie geen geld heeft, kan niet kopen. Dat is altijd al zo geweest. Maar dat wordt alleen maar erger."

Schaarste

De verkoop gaat verspreid over de hele stad in razend tempo. De schaarste zorgt ervoor dat mensen die eerder alleen in bepaalde wijken zochten het gebied waarin ze zoeken vergroten. "Alleen Hoogkerk blijft iets achter. Verder verkoopt het overal in de Gemeente Groningen snel", zegt Palland. Een ander gevolg van de markt: woningen die al lang te koop staan, komen meer in trek. "Ook die krijgen kijkers en worden verkocht."

Problemen

Voor makelaars is de schaarste geen reden tot juichen. De markt kookt droog. Palland: "Huizen verkopen is niet moeilijk, huizen in de verkoop krijgen wel." Toen de markt in 2013 aantrok investeerden veel makelaars flink. Sommigen trokken personeel aan, maar zitten nu met een tekort aan huizen en moeten weer snijden. "Sommige collega’s in Amsterdam zijn al gestopt. Als het in Groningen doorgaat, komen makelaars hier ook in de problemen."

Bron: Dagblad van het Noorden