Vastgoed Actueel Kifid

Twee zaken: ABN Amro moet schadevergoeding betalen, vordering tegen Rabo afgewezen

ABN Amro moet een forse schadevergoeding betalen omdat de bank een hypotheek van € 600.000 heeft verleend aan een alleenstaande moeder met een inkomen op bijstandsniveau. Dat meldt de Telegraaf.

Volgens de Amsterdamse rechtbank heeft ABN Amro zich schuldig gemaakt aan ’overkreditering’, ofwel het iemand opzadelen met te hoge schulden. Hypotheekadviseurs van de bank hadden de vrouw onduidelijke berekeningen voorgeschoteld en gebrekkig geadviseerd, zo blijkt uit het gisteren gepubliceerde vonnis. De vrouw kreeg een schadevergoeding van €60.020.

Het vonnis is een waarschuwing voor kredietverstrekkers dat zij zorgvuldig of zelfs streng moeten zijn in hun berekeningen en hypotheekadvies.

Rabo schiet te kort, maar klant draagt schuld

In een zaak tussen Rabobank en een klant heeft Klachteninstituut Financiele Dienstverlening (Kifid) bepaalt dat de bank tekort is geschoten, maar geen schadevergoeding hoeft te betalen. 

Na het aflossen van een hypotheek en het afsluiten van een nieuwe had Rabobank moeten toetsen of de oude overlijdensrisicoverzekering (ORV) nog voldeed aan de wensen van de klant. Door dat na te laten, schond de bank in de rol van adviseur de zorgplicht, oordeelt Kifid. Geld kost dat Rabo niet, hoewel de consument ruim € 5.500 aan te veel betaalde ORV-premie terugeiste.

De klacht tegen Rabo is gegrond, concludeert de Geschillencommissie, maar de vordering wordt afgewezen. De uitspraak is bindend. Lees een uitgebreide toelichting over deze zaak op de website amweb.nl.

Bron: Telegraaf, amweb.nl