Vastgoed Actueel tweeverdieners

Tweeverdieners kunnen hogere hypotheek krijgen in 2018

Tweeverdieners die een huis willen kopen, mogen volgend jaar meer lenen. Nu telt het tweede inkomen bij het aanvragen van een hypotheek nog voor 60% mee, maar dit wordt volgend jaar verhoogd naar 70%. Dat schrijft minister Plasterk (BZK) mede namens minister Dijsselbloem (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer over de leennormen voor een hypotheek. De nieuwe normen gaan in op 1 januari 2018.

De komende jaren gaat het tweede inkomen geleidelijk voor 100 procent meetellen. Dit voorkomt dat verschillen tussen een- en tweeverdieners te sterk oplopen.

Regeling hypothecair krediet

De leennormen worden jaarlijks op basis van een advies van het Nibud vastgelegd in de regeling hypothecair krediet. De regeling legt vast wat consumenten op verantwoorde wijze maximaal kunnen lenen voor de koop van een woning.

Meer ruimte

Afgezien van de ruimere mogelijkheden voor tweeverdieners, geldt voor de meeste inkomenscategorieën dezelfde leencapaciteit. Wel zullen veel mensen meer kunnen lenen als zij meer gaan verdienen. De mogelijkheden om meer te lenen bij de aankoop van een zeer energiezuinige woning worden uitgebreid. Voor kortlopende hypotheken die volledig worden afgelost is niet langer de vaak hogere vaste toetsrente het uitgangspunt, maar de contractrente uit de offerte. Dit geeft meer ruimte aan senioren die met het oog op hun pensioen een deel van hun hypotheek versneld willen aflossen.

Lees hier de Kamerbrief over leennormen in 2018.