Vastgoed actueel - hypotheek starters

Uitzondering voor starters met hogere hypotheek

De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen dat minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren een uitzondering voor starters maakt. De partijen sturen er op aan om het mogelijk te maken dat starters in 2018 toch iets meer mogen lenen om een hypotheek met NHG af te kunnen sluiten, zo meldt am:web.

Volgens het AD willen de regeringspartijen dat het percentage voor mensen met een NHG-hypotheek op 101 procent blijft zoals in 2017 het geval ook was. Volgens de nieuwe plannen mogen huizenverkopers vanaf 1 januari echter maximaal 100 procent van de waarde van hun nieuwe woning lenen. Bijkomende kosten, waaronder de overdrachtsbelasting en de notariskosten, moeten door de toekomstige kopers geheel zelf worden betaald.

Extra zekerheid

Voor die extra zekerheid betalen starters wel een eenmalige premie van 1 procent over de woningwaarde. De coalitiepartijen willen dat die ene procent meegefinancierd kan blijven worden en eventueel fiscaal aftrekbaar blijft, bijvoorbeeld via een aanvullende lening die wordt afgelost uit het rentevoordeel dat de NHG oplevert. ''Dat geeft een startende huizenkoper en de huizenmarkt rust'', zegt initiatiefnemer D66-Kamerlid Jessica van Eijs. 

De coalitie wil daarnaast op voorstel van de VVD dat Ollongren verkent of de NHG-premie kan worden verlaagd. ''Tijdens de crisis is dat percentage meer dan verdubbeld. Nu zijn we uit de crisis, dus ik ga ervanuit dat het nu omlaag kan”, stelt VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis. De verlaging zou in 2019 in moeten gaan. Om het voor starters nog aantrekkelijker te maken zich op de woningmarkt te begeven, wil Koerhuis ook dat het kabinet laat onderzoeken of een studielening minder zwaar kan meewegen bij een hypotheekaanvraag.

Waarborgfonds Eigen Woningen

In een interview met Vastgoed laat Arjen Gielen, directeur van Waarborgfonds Eigen Woningen - uitvoerder van NGH - weten, het niet eens te zijn met het verzoek van de politieke partijen. "Ik pleit er nadrukkelijk niet voor om voor hen de financieringsnormen te verruimen. We hebben de afgelopen tijd juist toegewerkt naar een veilige hypotheekverstrekking, en dat moet niet op de helling komen te staan. Bovendien zijn starters niet geholpen met een beetje meer leenruimte. Want ook dan delven ze nog steeds het onderspit in een oververhitte woningmarkt. Het is wel verstandig om hun de mogelijkheid te geven de premiekosten van NHG mee te financieren. We merken namelijk dat starters vaak financieren tegen de maximale LTV, waardoor de bijkomende kosten uit hun eigen portemonnee moeten komen. Steeds meer starters sluiten daarom geen hypotheek met NHG af en dat is een risico."

U leest dit hele coverinterview in Vastgoed magazine #10, of online vanaf 22 dec.

Bron: AD en am:web