VBO Makelaar lanceert KiesWijzerWonen.nl

Moet de hypotheekrenteaftrek wel of niet versneld worden afgebouwd? Moet het maximale hypotheekbedrag 100% blijven van de woningwaarde? En moet het makkelijker worden om pensioengelden in te zetten voor het aflossen van jee hypotheek? Wie deze en dertien andere vragen beantwoordt uit de KiesWijzerWonen van VBO Makelaar krijgt een stemadvies voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart gebaseerd op je woonwensen.

Brancheorganisatie VBO Makelaar lanceerde gisteren de KiesWijzerWonen, een stemwijzer voor consumenten die hun stem willen laten leiden door woningmarktissues, en andere thema’s buiten beschouwing laten. Voor de KiesWijzerWonen zijn zestien stellingen geformuleerd: van hypotheekrenteaftrek tot aan het energieneutraal maken van bestaande woningen en nieuwbouw.

Acht politieke partijen doen mee

De partijprogramma’s en de impact die deze op de woningmarkt en hypotheekverstrekking kunnen hebben, zijn leidend geweest bij het formuleren van de stellingen. Maar niet alle (grote) partijen doen mee. Zo ontbreken bijvoorbeeld de PVV en GroenLinks. VVD, CDA, PvdA, D66, ChristenUnie, SGP, SP en 50PLUS werkten wel mee aan de stemwijzer.

Een derde van inkomen gaat naar wonen

“Voor de woonconsument zijn de politieke keuzes voor de woningmarkt van enorm belang. Gemiddeld maakt de hypotheek of huur immers zo’n 26% uit van het totale inkomen”, zegt directeur Hans van der Ploeg van VBO Makelaar in een persbericht. “Als je energiekosten, woonverzekeringen, gemeentelijke belastingen en heffingen daar bij optelt, dan besteed je gemiddeld zomaar 34% van het inkomen aan wonen. Het is dus de moeite waard om bewust te kiezen voor een politieke partij die de woonbelangen het beste behartigt. We hopen met KiesWijzerWonen bij te dragen aan die bewuste keuze.”

Bron: VBO