Vastgoed actueel - NHG grens

VEH: 'Flexibele NHG-grens per regio nodig'

De huizenprijzen blijven stijgen en vooral rondom grote steden. Starters kunnen nauwelijks meer gebruik maken van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Vereniging Eigen Huis (VEH) pleit daarom voor een onderzoek naar een flexibele NHG-grens per regio.

Op dit moment is er één landelijke koopgrens voor NHG, maar volgens de VEH past dat niet meer bij de huidige woningmarkt. De VEH pleit dan ook voor een NHG-grens die regionaal moet kunnen verschillen. De VEH heeft minister Ollongren gevraagd onderzoek te doen naar een flexibele kostengrens.

Risico

In oververhitte woningmarkten wordt nog maar 5 procent van de woningen verkocht met een NHG-hypotheek, terwijl dat in krimpregio’s soms bijna 70 procent is. Door de hoge huizenprijzen in en rond veel grote steden kunnen starters daar nauwelijks meer gebruikmaken van het NHG-vangnet. Zij kunnen niet anders dan een hoge hypotheek afsluiten zonder hypotheekbescherming. De VEH maakt zich zorgen, omdat juist zij financieel het grootste risico lopen en het meest kwetsbaar zijn. Bovendien lopen zij bij een hypotheek zonder NHG ook een korting op de hypotheekrente mis (tot wel 0,7 procent).

Grote en groeiende verschillen per regio

Wanneer de woningmarkt oververhit is, worden de meeste woningmarkten bonven het NHG-maximum verkocht. Rondom Amsterdam werden in gemeenten als Landsmeer en Oostzaan vorig jaar nog maar 5 procent van de verkochte woningen gefinancierd met een NHG-hypotheek. Ook in Diemen en Amstelveen nam het NHG-aandeel sterk af. In en rond Utrecht is dat niet anders; in Bunnik halveerde vorig jaar het aantal NHG-financieringen.

In krimpregio’s als Limburg en Groningen is het beeld omgekeerd. Door de lagere huizenprijzen kan in veel gemeenten meer dan de helft van de verkochte woningen wél met NHG zekerheid worden gefinancierd. In Harlingen, Den Helder en Heerlen was dat vorig jaar rond de 60 procent en in Kerkrade en Delfzijl al bijna 70 procent. Landelijk nam het aandeel NHG-hypotheken af van 39 procent in 2016 naar 36,4 procent in 2017, laat VEH weten.

Onderzoek naar flexibele NHG-grens nodig

Vereniging Eigen Huis roept minister Ollongren op te onderzoeken hoe NHG beter kan aansluiten op de verschillende woningmarkten. Bij een regio-georiënteerde vaststelling van de kostengrens kan beter rekening worden gehouden met specifieke doelgroepen. NHG kan dan worden ingezet om het lokale en regionale woonbeleid te ondersteunen.

De grens van een hypotheek met NHG wordt nu jaarlijks vastgesteld op basis van de gemiddelde landelijke woningprijs. Omdat de regionale verschillen steeds verder uiteenlopen, vallen veel starters al snel af als zij willen wonen in regio’s met hoge en stijgende huizenprijzen. Daar zijn nauwelijks nog woningen te vinden die nog binnen de landelijke kostengrens vallen.

Bron: Vereniging Eigen Huis