Vastgoed Actueel Den Haag

VEH: vertrouwen in woningmarkt in de min

Het vertrouwen van Nederlanders in de woningmarkt is voor het eerst in 4,5 jaar negatief. Dat blijkt uit de recente Marktindicator van Vereniging Eigen Huis (VEH). De indicator kwam in maart uit op 99 punten, één punt onder de neutrale waarde van 100. Vooral in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en de regio’s Oost- en Zuid-Nederland is het sentiment gedaald.

Ruim 4 op de 10 Nederlanders vindt het momenteel een (zeer) ongunstige tijd om een woning te kopen. Ruim de helft van de starters noemt daarvoor als belangrijkste reden de slechte betaalbaarheid van een koopwoning.

Beperkte keuze of te veel concessies

Doorstromers zien het iets minder somber in. Toch vindt een derde het nu geen gunstige tijd om een ander huis te kopen. Dat komt vooral door de vaak erg beperkte keuze aan geschikte woningen, of er moeten zoveel concessies worden gedaan dat het enthousiasme snel afneemt. Mensen die weinig of geen vertrouwen hebben in de ontwikkelingen op de huizenmarkt zullen de koop van een woning uitstellen of er geheel vanaf zien. 

Peiling in samenwerking met OTB

Vereniging Eigen Huis heeft samen met onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft de Marktindicator ontwikkeld. Deze meet specifiek voor de woningmarkt de stemming onder consumenten en baseert zich hierbij op maandelijkse peilingen onder een representatief aantal Nederlanders, uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos.

De peiling heeft vooral betrekking op belangrijke zaken voor de huizenmarkt, zoals de huizenprijzen, koopbereidheid en hypotheekrente. Bij de Marktindicator geldt 100 als neutraalwaarde. Het weergegeven cijfer betreft een driemaandelijks voortschrijdend gemiddelde. 

Bron: VEH