Vastgoed actueel - hypotheek

VEH: 'Woningbezitters dief van eigen portemonnee'

Volgens VEH laten woningeigenaren vaak geld liggen bij het aflopen van de rentevaste periode van de hypotheek, laat het AD weten. Het gros accepteert het nieuwe rentevoorstel van zijn bank, terwijl zij mogelijk honderden euro's per jaar goedkoper uit zouden zijn bij de concurrent.

Voor vele honderdduizenden woningbezitters loopt de komende jaren de rentevaste periode af. Dit is een natuurlijk moment om de hypotheek weer eens goed onder de loep te nemen: woningbezitters kunnen dan een nieuwe rentevaste periode kiezen tegen een nieuw - én gezien de huidige rentestand vaak lager - rentetarief.

Weinig moeite

Weinig woningeigenaren nemen volgens het onderzoek van VEH die moeite. De belangenvereniging van woningbezitters ondervroeg 575 leden met een hypotheek waarvan de rentevaste periode afliep in de periode 2015-2017.

Uit het onderzoek bleek dat bijna 6 op de 10 huiseigenaren die bij hun huidige bank bleven, direct tekenden. De overige 42 procent gaf aan in meerdere of mindere mate onderzoek te doen. Als reden om te willen overstappen, noemden zij vooral een lage rente (52 procent). Van de groep die overwoog om over te stappen, maakte uiteindelijk slechts 20 procent daadwerkelijk de overstap.

Gemiste kans

Zonde, vindt Eigen Huis. ''Zeker voor huiseigenaren die een aflossingsvrije hypotheek hebben bij een van de drie grote banken, kan overstappen naar een andere aanbieder lucratief zijn," reageert Eigen Huis. Die berekende dat deze groep gemiddeld een lagere hypotheekrente van 0,3 procent voor een rentevaste periode van 10 jaar laat liggen.

Bij een aflossingsvrije hypotheek van 200.000 euro gaat het omgerekend om een bruto verschil van 50 euro per maand. Voor een rentevaste periode van 20 jaar is dat verschil 0,7 procent.

Dit verschil komt door concurrerende tarieven die nieuwkomers op de hypotheekmarkt hanteren en toenemende renteopslagen voor aflossingsvrije hypotheken die de grote drie banken in rekening brengen.

Actiever aan de slag

Aan een overstap naar een andere aanbieder zijn weliswaar kosten verbonden, maar deze zijn volgens de belangenvereniging van woningbezitters vaak snel terug te verdienen. De vereniging roept huiseigenaren daarom op om actiever op zoek te gaan naar concurrerende aanbiedingen.

Bron: AD