sos-button-147332__340

Het gaat nog zeker tot het najaar duren voordat gemeenten de mogelijkheid krijgen excessieve huurstijgingen van middenhuurwoningen aan te pakken. Dat schrijft minister Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat nog zeker tot het najaar duren voordat gemeenten de mogelijkheid krijgen excessieve huurstijgingen van middenhuurwoningen aan te pakken. Dat schrijft minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Gemeenten vragen al geruime tijd om zo’n ‘noodknop’ om excessieve huurstijgingen in het middensegment te beteugelen. De minister schrijft dat zij een uitgewerkte variant van de noodknop, die als tijdelijke maatregel van kracht moet worden, heeft voorgelegd aan gemeenten en marktpartijen, maar dat „beiden hebben [aangegeven] om uiteenlopende redenen dit voorstel niet te steunen”.

Volgens een woordvoerder van de minister vinden gemeenten óf de uitwerking niet ver genoeg gaat in het beperken van huurstijgingen, of al in verregaande onderhandelingen zijn met marktpartijen en dat proces niet willen verstoren. Marktpartijen geven aan dat middenhuurwoningen een slechtere investering worden door de invoering van de noodknop.

Maximering van de huur

De door de minister uitgewerkte variant betrof een maximering van de aanvangshuur van middenhuurwoningen, op basis van een percentage van de WOZ-waarde. Volgens de minister was dat de beste optie omdat de grootste prijsstijgingen plaatsvinden als een woning vrijkomt en opnieuw verhuurd kan worden.

Veel gemeenten vinden volgens de minister de gekozen uitwerking niet ver genoeg gaat, omdat “alleen excessieve huurhoogten worden aangepakt, terwijl zij ook de betaalbaarheid willen beschermen. Tevens is dit voorstel volgens hen niet voldoende om grote huursprongen aan te pakken die zich voordoen bij woningen die van het gereguleerde segment naar de vrije huursector verplaatsen.”

Markt faalt

Ollongren schrijft nu te gaan onderzoeken of een andere variant wel op draagvlak kan rekenen. Ze „verwacht in het najaar de balans op te kunnen maken van het definitieve maatregelenpakket”.

De term ‘noodknop’ werd geïntroduceerd door oud-burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven, die in januari vorig jaar op verzoek van het kabinet met aanbevelingen voor middenhuur kwam. Volgens hem faalt de markt en is het tekort aan middenhuurwoningen zo groot dat huurprijzen over de kop gaan. Er wonen in Nederland ongeveer 400.000 mensen in een middenhuurwoning. In haar brief schrijft minister Ollongren dat er tot 2030 zeker nog eens 74.000 van dit type woningen bij moeten komen om aan de vraag te voldoen.

Bron: NRC