Vrijdag verschijnt nieuwe Vastgoed Top100

Het is elk jaar een spektakel: de publicatie van de Top 100 Woningmakelaardij. Achter de schermen is dan al maandenlang gewerkt aan het verzamelen en interpreteren van de gegevens. Dat doen we als vanouds in samenwerking met een ervaren partner: BHB overnames en advies. Dit jaar beleven we een lustrum met de vijfde editie. Ik heb me laten vertellen dat de Top 100-editie het best gelezen nummer is en heb gemerkt dat deze al reacties oproept nog voordat hij is verschenen! De prangende vraag is natuurlijk wie er dit keer op nummer 1 staat en wie er uit de top 3 is verdwenen dan wel verschenen.

U zult zien dat er dit jaar een andere nummer 1 is in de top 100 transacties. Deze ranking behoeft wel wat nuancering, want het komt alleen doordat dit jaar de nieuwbouw niet is meegenomen in de telling (Edwin Bosma legt in het magazine uit hoe dat komt). Maar de opkomst van internetmakelaars houdt de markt bezig. Recent werden we benaderd door een bekend consumententijdschrift met de vraag wat dit betekent voor de traditionele makelaar. Kan die de verhuisdozen wel vast gaan inpakken? Dat lijkt zo’n vaart niet te lopen. Want als je kijkt naar de gemiddelde verkooptijd, dan zie je dat de consument toch echt bij de traditionele makelaar moet zijn voor een relatief snelle verkoop. De traditionele makelaar verkoopt een huis gemiddeld binnen 11,5 maand. Internetmakelaars doen daar beduidend langer over. Bovendien wordt op dit moment een op de veertig huizen via een internetmakelaar verkocht, dat is een marktaandeel van 2,5 procent. Daar ligt dus nog een hele uitdaging voor de internetmakelaars.

Zal het ooit gebeuren dat het gros van de woningen met behulp van een internetmakelaar wordt verkocht? De tijd zal het leren. Een boeiende ontwikkeling is het in ieder geval, ook om te zien welke innovatieve krachten dit bij traditionele makelaars los zal maken.

Jeanet van der Linden
Hoofdredacteur a.i.

Reageren? Mail naar redactie@vastgoedactueel.nl

Ontvangt u al maandelijks het Vastgoed Magazine, of heeft u toegang tot alle premium content op onze site? Word abonnee en blijf op de hoogte van het laaste nieuws en achtergronden op het gebied van de woningmakelaardij.

De Vastgoed Top 100 is tevens na te bestellen, zowel voor abonnee's als niet abonnee's. Bij interesse, mail uw gegevens en het aantal exemplaren naar iris@vastgoedactueel.nl. U kunt kiezen voor vijftien exemplaren voor €49,- of dertig exemplaren voor €90,-.